Švajcarski sir sa domaćih pašnjaka

Glas Srpske - Radmila Đević - 20. новембра 2014. 058.ba

Zlatni Bor u Foci

FOČA – U fočanskom selu Zlatni Bor razvija se sertifikovana farma po uzoru na alpsko stočarstvo, a proizvodiće se dvije vrste sira prema švajcarskom receptu starom 200 godina.

Prijatelji Tatomir Jovičić i Predrag Džokić odlučili su početkom godine da na ovoj lokaciji podignu farmu krava, uvezu grla iz Švajcarske, opreme siranu i počnu sa proizvodnjom organske hrane od mliječnih proizvoda.

– Si­r „grijer“ se pravi tako što se mlijeko zagrijava u bakrenim kotlovima na vatri i onda se uz specijalne tehnike vadi i odlaže u zrionice, gdje zri od godinu do godinu i po. Dobija se organski sir koji se može izvoziti u Evropu, a mi se nadamo da ćemo uskoro dobiti i izvoznu licencu – kaže Džokić.

On je istakao da je eksperimentalna faza sa 15 muznih krava, isto toliko teladi i 220 litara mlijeka na dan dala dobre rezultate.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,