Završena izgradnja crkve na Crkvinama kod Borika

04.12.2014.

Hrama na Crkvinama

HRAM ZA MASOVNE SUSRETE, ZAJEDNIČKE MOLITVE I SLAVLjA

ROGATICA – Kada smo se ljeta gospodnjeg 2008. odlučivali da na Crkvinama, lokalitetu podno Vidove Gore, a na tromeđu opština Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak, počnemo izgradnju crkve koja je već sa osvećenjem temelja, 7. jula, dobila ime Svetog Jovana Krstitelja, nismo ni znali šta nas i koliki posao čeka, reče ovih dana zamjenik predsjednika Organizacionog odbora za njenu izgradnju Dragiša Jovičić.

Hrama na Crkvinama

– Jednostavno, dodaje on, nosila nas je ko zna kad nastala legenda da je na Crkvinama u 13. vijeku bila crkva zadužbina kralja Dragutina i njegove žene Jelene Anžujske. Srušili su je Turci sa dolaskom u ove krajeve. Iako je crkva srušena, ostalo je sjećanje koje nikad nije izblijedilo. Prenosilo se s koljena na koljeno, sa generacije na generaciju. Na crkvište, po kome je i cio lokalitet dobio ime, je dolazio narod ljetnog Ivanjdana (7. jula) i jesenjeg Jovanjdana (11.septembra) sve do današnjih dana. Sastajao se, molio Bogu i čuvao tradiciju.

Hrama na Crkvinama

– Upravo je to, kazuje Jovičić, za nas iz Organizacionog odbora bio lajtmotiv kada smo se uz blagoslov njegovog preosveštenstva mitropolita darbrobosanskog Nikolaja i punu podršku i razumjevanje tadašnjeg paroha boričkog Dragiše Simića, odlučili da gradimo crkvu na Crkvinama po projektu arhitekte Zorana Čarkića iz Rogatice.

Projekat nove crkve bio je vrlo izazovan i u mnogome drugačiji od uobičajenih za crkve u ovom kraju. Nudio je građevinu u čijoj je osnovi bio krst i dvije ose simetrije istok – zapad i sjever – jug koji se pod uglom od 90 stepeni presijecaju u samom naosu, odnosno prostoru za okupoljanje vjernika. Crkva je sa oko 100 kvadrata korisnog prostora i zvonikom visine 17 metara. Odmah je dogovoreno da odstupanja od projekta nema pa makar se gradila i decenijama.

Hrama na Crkvinama

Na veliko zadovoljstvo nije trebalo da prođe toliko vremena. Zahvaljujući vjernicima i preko 600 različitih priložnika, hram na Crkvinama nakon samo 6,5 godina, u građevinskom pogledu je završena. Obezbjeđen je i najveći dio opreme. Tu je, uz ostalo, oltar i nekoliko vrijednih ikona. Ostalo je da se kupi još polijelej i neke sitnice i crkva je spremna za osvećenje, koje bi, uz Božiju pomoć i podršku ljudi dobre volje, trebalo da se obavi u narednoj godini.

– Ono što je važno još reći jeste podatak da je u izgradnju i opremanje ove crkve utrošeno oko 300.000 maraka. Sve urađeno je visokog kvaliteta i što je najvažnije sa 1. decembrom ove godine nemamo ni jedne marke nikome dužni, a da je bilo rezona za gradnju ovog hrama za masovne susrete, zajedničke molitve i veselja, dokaz je da se u njemu, iako u izgradnji i uz još dvije crkve na boričkom platou, do sada obavilo šest vjenčanja i 24 krštenja.

Tanja i Nedeljko Coric

– Želju da baš na Crkvinama obave te svete činove izražavaju najviše oni koji žive u drugim mjestima Republike Srpske, BiH, Srbije pa i rasejanju, a oni ili njihovi pretci potiču iz ovih krajeva. Tako, samo primjera radi, zadnje krštenje, prije nekoliko dana, svog drugog, 1,5 godišnjeg sina Mateja, na Crkvinama krstili su Tanja i Nedeljko Ćorić koji žive u Bijeljini, a njihovi roditelji u Rogatici, zaključio je Dragiša Jovičić, jedan od 15 vrijednih članova Organizacionog odbora za njenu izgradnju.