Crveni krst – Humanitarci položili ispit

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. februara 2015. 058.ba

Crveni krst u Rogatici

ROGATICA – Druga polovina februara i početak marta vrijeme je ocjena rada u prošloj i utvrđivanje programa za tekuću godinu. Držeći se tih termina i Skupština Opštinske organizacije Crvenog krsta (CK) juče, 18. februara, razmatrala je izvještaj o radu tokom 2014. i usvojila program rada i finansijski plan za ovu godinu, o čemu su posebno govorili predsjednik Skupštine Dragiša Jovičić i sekretar u Opštinskom odboru Aleksandra Kovačević.

Izvještaj o radu ima više cjelina. Ipak, najveća pažnja posvećena je radu na humanitarno-socijalnim aktivnostima. Pošto je i u prošloj godini nastavljen pad ekonomske moći dobrog dijela stanovništva, pažnja aktivista CK usmjerena je prikupljanju i podjeli pomoći socijalno ugroženim. Uz to, prošle godine desile su se i nezapamćene poplave kao elementarna nepogoda koja je nanijela velike materijalne i druge štete u čije saniranje su se maksimalno uključili i građani, privreda i ostali subjekti na području opštine.

Iako je, rečeno je na Skupštini, zakonom određen kao osnovni nosilac svih humanitarnih akcija za pomoć stanovništvu, u prikupljanju pomoći za poplavljene, CK u Rogatici u prvi mah bio je zapostavljen i neki drugi su se utrkivali u njenom sakupljanju i po subjektivnom nahođenju slali je u ugrožena područja.

Vrlo brzo se vidjelo da to nije pravi put i CK je dobio svoje mjesto. U njegovoj organizaciji i u dogoovru sa Crvenim krstom Republike Srpske iz Rogatice je u ugrožena područja upućeno 19 kamiona razne pomoći. Bilo je tu stočne hrane, brašna, flaširane vode, krompira, novih odjevnih predmeta i obuće, paketa hrane, ćebadi, dušeka, jorgana i nešto novčanih sredstava i građevinskog materijala.

Crveni krst u Rogatici 2

Kroz zdravstvenu djelatnost CK posebno se istakao u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi. Putem organizovanih akcija i porodična davanja sakupljeno je preko 150 doza krvi, čime je opština Rogatica u redu najuspješnijih u Gornjedrinskoj regiji.

Dosta pažnje posvećeno je i obuci iz prve medicinske pomoći članova „Podmlatka“ i „Omledine, a Opštinska organizacije CK nosilac je obuke iz prve pomoći vozača motornih vozila. Kroz ovu obuku prošlo je prko 100 budućih vozača.

Tu je i uspješna realizacija programa kućne njege kroz koji su volonteri CK posjetili 50-tak starih i socijalno ugroženih lica uz uručivanje korpi osnovnih životnih namirnica.

I u 2014. realizovan je program upoznavanja na opasnost od mina. Rađeno je na saradnji sa međunarodnim organizacijama i na planu traženja nestalih, a obilježeni su i značajni datumi iz domena CK u čemu je posebna pažnja posvećena „Nedelji djetata“.

Rad i rezultati postignuti u prošloj godini bili su podloga za predloženi, i usvojeni, program rada u ovoj godini.

Njegova realizacija najvećim dijelom zavisiće od materijalno-tehničke opremljenosti i kadrovskih mogućnosti. Od Opštine je zatraženo da iz budžeta izdvoji minimum potrebnih sredstava za uspješan rad, uključujući i topli obrok i regres zaposlenim, na koje su oni već zaboravili, a oni će uz racionalno poslovanje i štednju i uz tradicionalnu podršku volontera, pokušati da obezbjede i dio dodatnih sredstava.

Velika pomoć, rečeno je na Skupštini, bila bi im ako bi se saglasno zakonskim propisima, omogućili da kroz zaštitu na radu u preduzećima i ustanovama, provode obuku iz prve medicinske pomoći. U vezi stim iz Opštinske organizacije ovih dana poći će posebna ponuda svim strukturama u opštini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: