Nezrelost, ekonomska kriza i netolerancija najčešći razlozi razvoda u Foči

18.02.2015.

razvodi slika

FOČA – Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske u Foči je u periodu od 2009. do 2011. povećan trend razvoda brakova, dok je u istom periodu bilo sve manje onih koji su odlučili stupiti u bračnu zajednicu. Od 2012. do danas zabilježen je manji broj razvoda u našem gradu a povećan broj zaključenih brakova.

Od posljednjih pet godina u Foči je 2011. zabilježen najveći broj razvoda i to 20, ali i najmanji broj sklopljenih brakova 47. Broj razvoda 2012. se smanjio i iznosio je 11, 2013. godine u Foči se razvelo 14 brakova, a prošle  godine u Centar za socijalni rad podneseno je osam zahtjeva za razvod braka, od kojih je  šest razvedeno, a dva supružnička para su pomirena. Smanjenjem broja razvoda povećao se broj sklopljenih brakova, pa ih je tako 2012. bilo 66, 2013 – 83, a prošle godine u bračnu zajednicu stupilo je  90 parova.

Prema riječima socijalnog radnika Zore Pljevaljčić razlozi za podnošenje zahtjeva za postupak mirenja, kao prvog koraka u postupku razvoda braka, su mnogobrojni: „Razlozi za razvod braka su različite naravi, zahlađenje odnosa, nevjera, nezrelost jednog ili oba partnera, psihičko ili fizičko nasilje, alkoholizam, težak život i nezaposlenost. U većini slučajeva, žene podnose zahtjev za razvod braka, a u manje slučajeva muškarci. Obično se partneri razvode nakon 14 godina braka, a ima ih takvih koji u braku nisu izdržali ni jednu godinu“, kaže Pljevaljčićeva dodajući da, nakon podnošenja zahtjeva za mirenje, Centar za socijalni rad nastoji da pomiri supružnike.

Dok je brak kao institucija i najviši stepen kojim se kruniše ljubavna veza partnera prije predstavljao nešto sveto, važno za čuvanje i način osnivanja porodice kao osnove ćelije društva, danas se shvata suviše olako, u bračnu zajednicu se ulazi brzo i  lakomisleno tvrdi psiholog u Centru za socijalni rad Miljan Drakul. Drakul dodaje da supružnici danas ne shvataju da je u braku neophodno ulagati određeni napor kako bi se ta veza održala: „ Jedan od najznačajnijih faktora koji dovode do razvoda brakova su nedostatak tolerancije između partnera, koja se naročito ispoljava kod osoba koje su mlade stupile u brak. Takođe, jedan od značajnih faktora je loša ekonomska situacija u društvu i nemogućnost mladih da se zaposle“, ističe Drakul.

Dešava se da se supružnici djelovanjem socijalnih radnika pomire i odustanu od razvoda. Pljevaljčićeva navodi da se to dešava zbog interesa djece: „Supružnici ako se pomire, to je najviše zbog interesa djece. Mi uvijek nastojimo da izmirimo roditelje upravo zbog toga kako bi očuvali brak da porodica, zbog djece, ostane na okupu“, kaže Pljevaljčićeva.

Ona dodaje da djeca nakon razvoda roditelja proživljavaju traume: „ Najviše djeca prživljavaju psihičke krize, oslabi im uspjeh u školi, doživljavaju traume raznih vrsta, povlače se u sebe, a dešava se i da bježe od kuće“, rekla je Zora Pljevaljčić.

I psiholog Drakul se slaže da se razvodi grubo i negativno odražavaju na djecu: „Posebno iz razloga što su nekada samohrane majke mogle brinuti o djeci, što danas nije slučaj. Zbog nemogućnosti omladine da se zaposli, a samim tim i osamostali od roditeljskog doma, produžava se njihovo djetinjstvo što se manifestuje emotivnom nezrelošću u poznim godinama“, zaključio je Drakul.

Da bi mladi mogli održavati i njegovati svoj partnerski odnos i da bi se mogli dobro pripremiti za brak potrebno je da se, ističu psiholozi, oslobode nekih predrasuda o braku i suprotnom polu, da mogu razumjeti vlastite potrebe i potrebe supružnika i da imaju vještinu komunikacije u braku.