Izložba slikara Milana Staševića

iskra.co - 04. марта 2015. 058.ba

Galerija u Andricevom institutu

ANDRIĆGRAD – Milan Stašević, beogradski slikar i grafičar srednje generacije, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, redovni profesor slikanja i crtanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, priredio je preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više od 300 grupnih, a za sebe kaže da ga osećaj za slikarstvo prati još od malih nogu. Uvek se trudio da opravda postojanje i opstanak slikarstva u kome je imperativ bio biti originalan. Član je ULUS-a kao I Grafičkog kolektiva. Živi i radi u Beogradu. Radovi mu se nalaze u stalnim postavkama i u fondovima brojnih muzeja.

Publici je poznat kao autor koji na svojim platnima na karakterističan način oživljava prizore iz istorije umetnosti, od pećinskog slikarstva, preko renesanse, pa sve do moderne. Stašević slika jednu subjektivnu istoriju umetnosti, gradeći metaforu o sveukupnom kontinuitetu umetničkog stvaralaštva. Optimizam koji zrači sa njegovih platana, istraživanje ritma svake pojedinačne slike, uhvaćeni fragmenti, fokusiranje na svaki detalj na slici, vrednosti su kojima Stašević nesumljivo teži. Zajedno sa motivima čije se poreklo može tražiti u naivnoj umetnosti,mogu se prepoznati i pojedini motivi koji su preuzeti od pećinskog slikarstva, Pikasa, Miroa, Klea. Staševićevo slikarstvo pripada vremenu i poziciji postmodernizma.

Biće izloženo 18 slika, 3 poliptiha (svaki sadrži po 12 slika) i 3 crteža na novinama iz svakog ciklusa njegovog umjetničkog stvaralaštva.Izložba Milana Staševića u galeriji Andrićevog institute je presjek njegovog stvaralaštva.

Svečano otvaranje izložbe je 8.marta u 19 časova. Izmedju ostalih, otvaranju izložbe će prisustvovati porodica g. Milana Staševića, bliži sradnici kao i g. profesor Emir Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,