Književno veče posvećeno Ivi Andriću

SRNA - Jovana Borovčanin - 12. марта 2015. 058.ba

Knjizevno vece u Visegradu

VIŠEGRAD – U višegradskom Domu kulture večeras je održano književno veče, povodom 40 godina od smrti dobitnika Nobelove nagrade Ive Andrića.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da se Andriću na ovaj način odaje počast kao književniku i nobelovcu.

O životu i djelu književnika govorila je profesor srpskog jezika i književnosti iz Višegrada Dijana Inđić Milošević, koja je istakla da su Andrić i njegovo djelo nerazdvojivi, te da se o njegovom imenu i djelu danas otimaju dvije države, a treća ga se pomalo odriče.

„Andrić je bio usamljenik kojem je najuglednija književna nagrada bila samo štit od usamljenosti i naše balkanske zavisti. Andrić je danas potrebniji nego prije 40 godina, jer on predstavlja najčistiji, najuzvišeniji i najmanje sporan zajednički imenilac svih mislećih i pismenih ljudi koji pišu i govore našim jezikom“, zaključuje Miloševićeva.

U drugom dijelu književne večeri promovisana je knjiga višegradskog pjesnika Vukašina Tripkovića „Šesto čulo“. Recenzent Danka Mitrović istakla je da je autor svoje stvaralaštvo podijelio u dvije cjeline, a to su pjesme o životinjama i ljudima.

Svoje stihove na književnoj večeri govorili su članovi Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ Savo Škobić, Slavko Heleta, Branka Čarapić, Slavica Garić, Ranka Kuzman, Spasa Kuljić i Danijela Žuža.

U programu su učestvovali i recitatori Narodne biblioteke „Ivo Andrić“, recitatori istoimene Srednje škole i recitatori Dramskog studija Doma kulture Višegrad.

Organizator književne večeri je Dom kulture Višegrad u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Ivo Andrić“, Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom „Prosvjeta“ i Društvom ljubitelja pisane riječi „Most“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,