Otvorena konferencija omladinskog rada

30.03.2015.

Peripetum-mobile-3-750x500

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je otvorena Treća konferencija omladinskog rada u Republici Srpskoj, sa 40 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da konferenciju organizuje resorno ministarstvo u saradnji sa Institutom za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“ i Mrežom omladinskih centara za razvoj i trening Republike Srpske.

„Cilj konferencije omladinskog rada Republike Srpske jeste unapređivanje omladinskog sektora, a to će se postići razmjenom iskustava i daljeg planiranja omladinskih aktivista iz ove regije“, navela je Davidovićeva.

Ona je istakla da je konferencija značajna i da će proširiti aktivnosti u okviru prekogranične saradnje, a ujedno je jedna od bitnih tačaka u akcionom planu Ministarstva porodice, omladine i sporta.

„Ova konferencija je jedna važna odrednica unutar tog akcionog plana u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske“, navela je Davidovićeva.

Peripetum-mobile-2-750x500

Ona je napomenula da resorno ministarstvo unutar svog budžeta od 2008. godine ima grant kojim se pokriva dio troškova nevladinih organizacija i rad omladinskih centara, kao i da budžet za funkcionisanje omladinskih organizacija iznosi 240.000 KM.

„Jedna od aktivnosti na ovoj konferenciji jeste da se omladinske organizacije moraju same aktivirati u traženju donatora“, zaključila je Davidovićeva.

Koordinator Treće konferencije Danka Božić rekla je da je cilj konferencije jačanje omladinskog sektora u Republici Srpskoj, dodavši da svake godine budu date dobre preporuke za dalji omladinski rad, te da očekuje da ćemo i ove godine biti tako.

Koordinator projekta u Institutu „Perpetuum mobile“ Bojana Trninić istakla je da je bitno raditi na omladinskom organizovanju i promociji omladinskog rada, jer svi pokazatelji govore da je omladinski rad potreban.

Ukazujući da je porast nasilja među mladima, kao i da tržište rada nije dovoljno otvoreno, ona je istakla da je cilj ove konferencija da se istakne kako je mladima potrebna samo šansa i podrška.

Treća konferencija Omladinskog rada trajaće do 1. aprila.