Ruđani se odrekli partizana

Novosti - R. Milović - 01. marta 2015. 058.ba

Partizansko groblje u Rudom

RUDO – Ovih dana je iz Beograda, kako su sami naveli „u ime 100.000 članova SUBNOR Srbije i 17.000 članova beogradskog SUBNOR“, stiglo pismo na ruke načelniku Rati Rajaku, ali izgleda uzalud.

U „koverti“ su bile dve molbe. Prva, da se ulici u kojoj je „Partizansko groblje“ vrati naziv Prve proleterske, umesto Đenerala Draže Mihailovića, čije ime nosi već 23 godine. Druga je da se i Osnovnoj školi koja je sada, praktično, bezimena, vrati ime čuvene partizanske brigade.

Slične dopise stari borci iz Srbije su slali i 2007. i 2011. godine, ali im nikad nije stigao odgovor. A, tako će izgleda biti i sada.

Do njihovog pisma su došle „Novosti“, a na pitanje upućeno načelniku – šta će i hoće li odgovoriti partizanima u Beogradu, dobili smo prekor. Dopisnik iz Rudog je nazvan „izdajnikom“ jer ništa lepo ne piše o ovom gradu, a tekstovima o 22. decembru samo „već godinama pravi glavobolju lokalnoj vlasti“.

– Ne pada mi na pamet da komentarišem pismo iz Beograda jer imam važnijih poslova – kratko i jasno je odgovorio načelnik.

Inače, u Rudom je posle građanskog rata u BiH, od 1998. godine počeo opet da se obeležava 22. decembar – nekadašnji Dan JNA, a u znak sećanje na 22. decembar 1941. godine, kada je Tito u Rudom od partizanskih odreda iz Srbije i Crne Gore formirao „Prvu proletersku“.

U sećanje na to vreme u Rudom je izgrađen spomenik sa pet krakova visokih po 18 metara, izgrađena osmogodišnja škola kao donacija gradova čiji su partizani stajali u „stroju“ u Rudom 1941.

Otvoreno je i „Partizansko groblje“ u tadašnjoj Ulici Prve proleterske. Ali, ona je još pre 23 godine preimenovana u Dražinu, a i sa škole su skinuta slova „Prve proleterske“.

Svako bi se ponosio u svetu činjenicom da je u njegovom gradu formirana prva antifašistička brigada u tada porobljenoj Evropi, ali u Rudom ni bivša vlast socijaldemokrata koja je trajala 12 godina, ni ova sadašnja SRS RS, SDS, PDP i NDP, nema za to osećaj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,