Uhapšeno pet bivših pripadnika Rogatičke brigade VRS

ATV - 04. marta 2015. 058.ba

SIPA-hapsenje-akcija-kazanova

ROGATICA – Pet bivših pripadnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske uhapšeno je juče na području Rogatice zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Uhapšeni su Božidar Perišić zvani “Boban” /53/, Vinko Zoranović zvani “Joja” /50/, Dragan Lubarda zvani “Lube” /59/, Zoran Ilić /47/ i Milisav Ikonić /56/.

Riječ je o osumnjičenima za ratne zločine u dva predmeta. U okviru jednog predmeta uhapšeni su Perišić i Zoranović, a u okviru drugog Lubarda, Ilić i Ikonić, navode iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su da su kao pripadnici Rogatičke brigade u junu i julu 1992. godine počinili ratne zločine nad Bošnjacima iz rogatičkog naselja Gračanica.

Iz Tužilaštva BiH navode da su oni pod istragom i da su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ovi predmeti odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definisano kao jedan od prioriteta Tužilaštva BiH u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Hapšenje je obavljeno u popodnevnim časovima po nalogu Tužilaštva BiH.

Dvojica postupajućih tužilaca Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje direktno koordinišu aktivnosti koje provode pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/.

Osumnjičeni će biti ispitani i nakon toga će biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: