Sjećanje na žrtve u Gornjem Osovu kod Rogatice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. априла 2015. 058.ba

Osovo parasots

SPALjENI SAMO ŠTO SU BILI SRBI

ROGATICA – Na obelisku ovog skromnog spomen-obilježja kaže se da je na ovom lokalitetu, koga mi Osovljani zovemo, Kula, na svirep način, živi spaljeni, stradalo 90 žrtava. To nije i zadnja brojka. Ja znam još najmanje petoro koji su ni krvi i nužni ovdje skončali svoj život. Da tragadija bude veća sve je to bila nejač – djeca, žene, starice i starci, nikom dužni i nikom ništa na žao učinili. Umoreni su samo zato što su bili Srbi i što su naivno vjerovali komšjama muslimanima, reče danas na parastosu u znak sjećanja na stradale 80-godišnji Vlado Lošić, jedan od Osovljana koji se slučajno nije našao u grupi svojih rođaka i susjeda koje su 27. aprila 1942. godine ustaše Crne legije Jure Francetića uz pomoć muslimana iz okolnih sela sakupili i zapalili u štali i soldrmi Koje Ristanovića u podnožju brda Mednik u Gornjem Osovu kod Rogatice.

Uz čika Koju, dodaje Lošić, tada je spaljeno još 23 Ristanovića, osmoro Kovačevića, sedmoro Tomovića, po petoro Lubinića, Koranjića i Zekovića, troje Bojata, dvoje Lošaića…Umorena je tada i Ilinka Balčak iz Blažujevića kod Borika, koja je došla u Osovo da se nađe pri ruci sestri Anđalki Ristanović koja je tek rodila sina Milana. Svo troje su okončali život u štali Koje Ristanovića.

Milovanu Bojatu (69) iz Plješevice kod Rogatice, u ognju štale Ristanovića uz djeda i baku po majci tada su stradali braća Radoje (6) i Momčilo (4) i sestra Rajka (11)., kazuje da ih stalno vidi kao djecu koja u vatri gore i ne može da shavti da je bilo ljudi koji su ih u to gurnuli.

Zločin u Osovu preživjele su samo dvije tada djevojčice. Persu Zeković (11) iz sela Kula u opštini Sokolac, koja je kao i brojni drugi žitelji iz opština Sokolac, Pale, Olovo i drugih u izbjegličkoj koloni išla prema Drini i slovodi u Srbiji, spasio, iz za nju nepoznatih razloga, neki ustaša, i slučajno osmogodišnja Gojka Bojat-Zoranović.

Osovo parasots 2

Vlado i Milovan i potomci ostalih tada stradalih i ove godine, posljednje subote u aprilu, okupili su se kod prigodnog spomen-obilježja.koje je podignuto tek 2004. kada je na svjetlo dana nakon višegodišnjeg zataškavanja u bivšoj SFRJ, izašao ovaj zločin, prislužili 90 svijeća zadušnica i položili cvijeće.

Parastos stradalim služio je umirovljeni protojerej – stafrofor Milorad Novaković iz Rogatice, a u ime opštine vijenac položili načelnik Tomislav Puhalac i Milenko Rajak i Boračke organizacije Mitar Koranjić i Petar Ristanović.

Kraćim obraćanjem prisutnim na parastosu načelnik opštine Tomislav Puhalac napomenuo je da je ovo i slična okupljanja imaju dvostruki značaj. Prvi je i veoma značajan da se oda pošta stradalim, a drugi nimalo značajniji je u tome da mlađim naraštajima prennesemo nauk i opomenu da ne dozvole da im se nikad nešto slično dogodi. Garancija za to je srpsko jedinstvo. Uvijek kada njega nije bilo Srbi su stradali. Zato, čuvajmo srpsko jedinstvo, ono će čuvati nas, rekao je on.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: