Dječački san Nemanja Koprivica iz Višegrada dosanjao na Prinstonu

Glas Srpske - Dragana Keleč - 08. маја 2015. 058.ba

Nemanja Koprivica

VIŠEGRAD – Ništa nije nedostižno ako si uporan i spreman da slijediš svoje snove, poručuje Nemanja Koprivica iz Višegrada, koji je uspio da dobije indeks američkog Prinston univerziteta, jednog od najprestižnijih u svijetu.

Dvadesetpetogodišnjak je imao mnogo želja, ali i jedan jasan cilj – odlazak u SAD na postdiplomske studije. Uz mnogo truda i volje cilj je ostvaren.

– Niko nije znao da ću aplicirati za postdiplomske studije u Americi. Mislio sam ako ne uspijem, bolje da samo ja to znam nego da se poslije susrećem sa predrasudama i pitanjima – započinje svoju priču Nemanja, koji je prijatelje i rodbinu iznenadio obavijestivši ih na “Fejsbuku” da se upisao na Prinston univerzitet.

Uspješni mladić imao je priliku da putuje Amerikom u čiju se kulturu i sistem obrazovanja zaljubio na prvi pogled. Bila mu je to vodilja da testira svoje znanje, ali i sreću, bez koje nema nijednog uspjeha.

Prijemni test radio je na Bostonskom univerzitetu. Kada je dobio rezultate, poslao ih je na Harvard, Jejl, Stenford i Prinston. Taktika studenata je da apliciraju na što više adresa kako bi povećali svoje šanse.

– Pozitivno su mi odgovorili sa Bostonskog i Stanford univerziteta, gdje su mi ponudili čak i pola stipendije. Međutim, kada je stigao odgovor sa Prinston univerziteta bilo je sve jasno. Tamo sam želio da studiram sa ili bez stipendije, potpuno je svejedno – kaže Nemanja.

Test se bazirao na opštem znanju, a pred njim su se našla pitanja iz svih segmenata života.

– Iako se za takvu vrstu testa teško pripremiti, ipak sam se godinu spremao iz posebnih knjiga koje sam kupio na ranijem putovanju u SAD – priča mladić iz Višegrada, koji se na uglednom američkom univerzitetu odlučio za studijski program javna politika, ali će, kako kaže, slušati i slavenski jezik i književnost.

Nemanja je odrastao u Višegradu, gdje je završio osnovnu školu, a potom Gimnaziju. Nastavak školovanja ga je odveo u Banjaluku, gdje je na Američkom univerzitetu diplomirao međunarodno pravo i diplomatiju. U oba grada stekao je veliki broj prijatelja i rado im se vraća.

– Na ovoj planeti ima mjesta za sve nas, samo se treba izboriti za sebe – poručuje Koprivica, koji je dosanjao svoju verziju američkog sna.

Univerzitet Prinston

Univerzitet Prinston osnovan je 1746. godine u američkoj državi Nju Džerzi. Sa njega potiče 35 dobitnika Nobelove nagrade, a Prinston se može pohvaliti i sa 17 nacionalnih zlatnih medalja iz oblasti nauke i tri nacionalne zlatne medalje iz oblasti humanističkih nauka.

Poznate ličnosti sa diplomom Prinston univerziteta

Džejms Madison – 4. američki predsjednik
Vudrov Vilson – 28. američki predsjednik
Mišel Obama – prva dama SAD
Džef Bezos – osnivač i izvršni direktor “Amazona”
Erik Šmit – izvršni direktor “Gugla”
Džimi Stjuart – glumac
Dejvid Duhovni – glumac
Bruk Šilds – glumica
Nur – kraljica Jordana
Gazi bin Muhamed – jordanski princ
Mulej Hiham – marokanski princ
Turki bin Faisal al Saud – saudijski princ

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: