Narodna biblioteka – Sjećanje na Stevana Sinđelića

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. maja 2015. 058.ba

Stevan Sindjelic u Rogatici

ROGATICA – Da književnost i književnici nisu samo preokupacija radnika Narodne biblioteke u Rogatici, pokazala je i sinoć održana manifestacija pod naslovom „Sinđelić – junaštvo i opomena“ koja je iz domena istorije, ali joj je data dužna pažnja.

– Njome je, reče direktorka Biblioteke Anđelka Đerić, vraćeno sjećanje na 31. maj davne 1809. godine, kada je u epopejskoj bici na Čegru Karađorđev vojskovođa iz Prvog srpskog ustanka Stevan Sinđelić svoju i smrt njegovih saboraca pretvorio u vječni život uništivši skladište municije i baruta da ne bi pali u turske ruke.

Kroz priču, gusle kao drevni sabornik Srba i inserte iz dokumentarca „Bitka na Čegru“, članovi Dramsko-recitatorske družine pri Biblioteci, pred neočekivano malim brojem posjetilaca u čitaonici za odrasle, proveli su kroz biografiju i dokumenta o ovom besmrtnom vojskovođi o kojem govore spomenik na Čegru i Ćele kula kod Niša.

Stevan Sindjelic u Rogatici 2

Ćele kula, u koju su Turci uzidali 952 lobanje sroskih rodoljuba, među kojim je i Stevana Sinđelića, je posebna priča. O njoj, nakon što ju je vidio, francuski pjesnik Lamartin 1833. je zapisao: „Neka Srbi čuvaju ovaj spomenik. On će naučiti njihovu djecu koliko vrijdi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im kakvu su cijenu platili njihovi očevi“.

Uspješni protagonisti i ove večeri pijetata bili su Andrej Lakić, Nikolina Arbinja, Nikolina Lugonja, Đorđe Frganja, Lidija Pavlović i „kapiten“ ove male družine, Sofija Cvijetić, te mladi, nadamo se, vremenom bolji guslari Nikola Matović i Radoš Mališić.

Kad smo kod guslara i jedan praktičan prijedlog. Možda bi bilo dobro da se u cilju njegovanja tradicije pri Biblioteci ili Centru za kulturu organizuje kurs za obuku mladih guslara. Kad mogu kursevi gitare, engleskog jezika, rada na računarima, zašto ne, i mladih guslara?!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.