Bilješka – Vraćaju li se mobe?!

04.06.2015.

Kosci u Rogatici

ROGATICA – Moba, kao kolektivna dobrovoljna akcija posebno je bila poznata pri obavljanju ljetnih poljoprivrednih radova kod starih i iznemoglih, udovica samohranih majki i sličnih kategorija seoskih domaćinstava.

Vremenom je taj vid pomoći polako zapostavljen i sve je prešlo na komercijalu. Ako imaš pare, eto me. Ako nemaš, osta njiva ne poorana, rompir neokopan, livada nepokošena, sijeno nepokupljeno…

Ali, sudeći po onom kako je danas, 4. juna, travu kosio Manojlo-Manjo Marković iz naselja Rudo u Rogatici, stara dobra moba izgleda da se vraća.

Nije Manjo došao u fazu da ne može kositi i pokositi livadu koju je kao izbjeglica iz Goražda uzeo da obrađuje, ali su mu ipak komšije Miro i Boro Kovačević, Boro Lalić i Radisav Radovanović, sa kosama na ramenima došli da pripomognu u koševini trave.

Kosci u Rogatici 2

Naravno, njihovom dolasku Manjo se obradovao i reče – u društvu se bolje i lakše radi.

Zajednički rad ova mala grupica kosaca začinila je kapljicom domaće „mučenice“, ali i pjesmom, grlenom, romanijskom: Ko to jutros rano pjeva majko, ono Jela ide sa sijela!

Rijetko lijepa pjesma, još ljepše pjevanje koje se sve rjeđe čuje, momaka iz „onog vijeka“ izazvali su oduševljenje okolnih komšija koji su pjevače glasno pozdravili sa „živjeli i još“???

Tekst i foto: Sreten Mitrović