Donje Osovo kod Rogatice – Izgrađen objekat za sahrane i daće

13.06.2015.

Kapela u Osovu

ROGATICA – Pošto smrt a iza nje daće za pokojnika ne biraju vrijeme. U mnogim primjerima to donosi probleme porodici i svim drugim koji na bilo koji način saučestvuju sa njom.

Kako većina sela na području opštine Rogatica nema namjenskih prostorija za sklanjanje od nevremena prije i poslije sahrane, za vrijeme daća i drugih okupljanja na grobljima, porodice pokojnika dovijaju se na razne načine. Zbog toga sve se češće za posmrtna okupljanja koriste, naravno uz finannsijsku naknadu, prostorije Crkvenog doma, motela „Park“, neke od trpezarija bivših društvenih ishrana u Rogatici iako je ukup pokojnika obavljen u nekom selu udaljenom i do 20 kilometara od grada.

Da im se to ne bi više događalo, članovi porodica Nešković, Pavlović, Karača, Despotović, Lugonja i druge čiji pokojnici se sahranjuju u groblju „Terzići“ u Donjem Osovu kod Rogatice na prošlim, zimskim, Zadušnicama ove godine, dogovorili su se da za bilo koju vrstu posmrtnog okupljanja sagrade prigodan objekat.

Kapela u Osovu 2

Dogovoreno je realizovano i novoizgrađeni objekat pred ulazom u groblje, uz skromnu svečanost, otvoren je ovih dana.

– Riječ je o objektu veličine 13h5 metara i razultat je zajedničkog rada svih porodica koje imaju ovdje sahranjenog nekog od svojih najmilijih ili namjeravaju da sahranjuju, priča Goran Karača (44), jedan od glavnih nosilaca akcije na izgradnji objekta. Desetak mještana dalo je i po 15 dnevnica na objektu. Među njima prednjačili su braća Pavlović, Dušan i Milorad, koji je čak i iz Njemačke dolazio da bi dao prilog izgradnji ovog objekta. Uz to, za kupovinu materijala sakupili smo preko 2000 maraka u novcu. Lim za krov donirao je Ilija Šalić iz Zakona, na radu u Njemačkoj. Pomogao nas je i načelnik opštine Tomislav Puhalac, zemljište na kome je objekat izgrađen poklonili su braća Nešković – Ilija i Milija, a za pristupni put komšija Velija Tiro. Svima im se visoko zahvaljujemo, riječi su ovog vrijednog aktiviste, inače oca četiri sina sa kojim živi u Donjem Osovu baveći se poljoprivredom.

Akciju Donjeosovljana, pohvalio je i predsjednik Mjesne zajednice Osovo, Danko Lošić iz Gornjeg Osova. On reče da je ovo samo jedna od akcija koje se, u cilju boljeg života, ovih godina uspješno realizuju na području „njegove“ mjesne zajednice uz angažovanje stanovnika i pomoć lokalne zajednice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović