Foto-konkurs “Vikimedije” Republike Srpske

25.06.2015.

Foto-konkurs Vikimedije Republike Srpske

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas predstavljen foto-konkurs pod nazivom “Tragom duše” u okviru projekta “Vikimedije” Republike Srpske s ciljem da se promovišu kulturna i istorijska dobra u Srpskoj.

Predstavnik “Vikimedije” iz Višegrada Bojana Podgorica rekla je novinarima da je riječ o foto-konkursu usmjerenom ka prikupljanju što većeg broja fotografija prirodnih i kulturnih ljepota i nepokretnih dobara koje se nalaze na teritoriji Srpske.

Ona je istakla da je cilj ovog projekta popularizacija prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske, kao i unapređenje dostupnosti riznice kulturno-istorijskog nasljeđa.

“Fotografija mora predstavljati dobro, odnosno sve ono što je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulture – istorijsko i prirodno nasljeđe, a jedan autor može poslati neograničen broj fotografija koje će biti objavljene na sajtu `Vikimedije”, rekla je Podgorica.

Takmičenje je otvoreno za sve zainteresovane koji žele učestvovati u konkursu, koji počinje 1. jula, a završava se 31. avgusta.

Pobjedničke fotografije će biti odabrane po završetku konkursa, a njihova izložba će biti održana u septembru u Višegradu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz Višegrada Danka Mitrović kaže da je jedan od osnovnih zadataka ovog društva zaštita i očuvanje kulturnog nasljeđa našeg naroda.

“S obzirom na to da spomenici kulture predstavljaju sastavni dio naše kulturne baštine, ovaj projekat `Prosvjeti` pruža mnogo prostora i mogućnosti za djelovanje”, rekla je Mitrovićeva.

Ona je dodala da će se aktivnosti ovog društva ogledati u popularizaciji spomenika kulture našeg naroda putem pisanih tekstova koji će biti objavljivani putem elektronskog medija “Vikimedije”.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je ova organizacija u okviru svojih redovnih djelatnosti, a to je promocija prirodnih i kulturnih nasljeđa, sa radošću pristupila partnerstvu u ovom projektu.

Saradnici u projektu “Tragom duše” su SPKD “Prosvjeta” Višegrad i Turistička organizacija Višegrad.