Na vidiku bolji dani Nove tvornice prečistača u Rogatici

19.06.2015.

Tvornica prečistača u Rogatici

SA ITALIJANIMA DO NOVE FABRIKE FILTERA

ROGATICA – Tvornicu prečistača u Rogatici (TPR), koja je neposredno pred posljednji rat imala preko 750 radnika i reputaciju proizvođača sa visokim kvalitetom prečistača vazduha, goriva i maziva i hladnjaka ulja, Vlada Republike Srpske kupila je u stečaju polovinom avgusta 2009. za 3,9 miliona maraka. Stečajnu masu sačinjavali su zemljište, proizvodni i neproizvodni objekti sa cjelokupnom opremom i inventarom na upotrebi, zalihe gotovih proizvoda i repromaterijala i ostali infrastrukturni objekti.

Vlada i resorno ministarstvo na novim osnovama i sa minimalnim brojem radnka, početkom septembra 2010, utemeljili su Novu tvornicu prečistača (Nova TPR). Proizvodni program ostao je stari uz novu djelatnost – usluge za treća lica.

Novu tvornicu na startu Vlada je podržala sa 600.000 maraka. Ta podrška „iscurila“ je krajem 2011, a 20-tak radnika prepušteni su da se snalaze u zakonima tržišta.

Uz sva nastojanja da Nova TPR stane na noge, nije se daleko otišlo. To je razlog da su Vlada i resorno ministarstvo intenzivno radili na traženju strateškog partnera koji bi dodatnim ulaganjima i novim tehnološkim zahvatima vratili ovaj kolektiv na nekadašnje staze.

Kako trenutno stvari stoje na dobrom su putu da ga i nađu. Angažovanjem Vlade i resornog ministarstva na čelu sa ministom Petrom Đokićem tokom tek minule nedelje (srijeda i četvrtak, 8. i 9. juni) u Rogatici i Novoj TPR boravila je delegacija kompanije UFI filters Grupe čije je sjedište nedaleko od Verone u Italiji, koja je zainteresovana za Novu tvornicu prečistača.

Tvornica prečistača u Rogatici

– Radi se, reče poslanik u Narodnioj skupštini Srpske i predsjednik Opštinskog odbora u Rogatici opozicionog SNSD Milorad Jagodić, o u svijetu poznatom proizvođaču filtera za putničke automobile, motocikle, teška i off-road vozila i neautomobilskog i industrijskog sektora – poljoprivredne mašine, brodski motori, kompresori, viljuškari, građevinske mašine i rudarska oprema. Svoje proizvodne pogone sa više od 4000 radnika, u čemu su preko pet posto inženjeri i drugi specijalisti, ima u SAD, Italiji, Češkoj, Tunisu, Kini, Japanu, Engleskoj, Portugalu, Poljskoj, Francuskoj i Indiji.

Da su UFI grupacije ozbiljne namjere da u Rogatici otvori svoj pogon, dokaz je da je na čelu delegacije koja je posjetila Novu TPR bio i Rinaldo Facchini, drugi čovjek u rukvodnoj strukturi ove velike kompanije.

U prisustvu ministra za industriju, energetiku i rudarstvo Petra Đokića, aktuelnog rukovodstva Nove TPR-a i poslanika u Narodnoj skupštini Srpske Milorada Jagodića, gosti iz Italije obišli su objekte fabrike, upoznali se sa trenutnim stanjem opreme i inventara i pokazali veliku zainteresovanost za otvaranje svoga pogona baš u Rogatici.

Otuda i dogovor da se slijedeći sastanak, u vrlo kratkom vremenu, održi u Veroni na kome će obje strane iznijeti svoje uslove i eventualno donijeti konačnu odluku o sudbini Nove TP-a u Rogatici.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milorad Jagodić je optimista. On smatra da će Nova TP-a uskoro postati dio velike porodice UFI filters Grupacije, a to znači bolje dane ne samo za postojeće nego i nove radnike i opštinu kao cjelinu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović