Nerazdvojni Vidovdan i Kosovski boj

27.06.2015.

Uoci Vidovana u Rogi

ROGATICA – Povodom Vidovdana i 626-te godišnjice od boja na Kosovu, Narodna biblioteka u Rogatici upriličila je prigodan kulturni program pod naslovom „Kosovom božur cvjeta“.

U jednosatnom programu učestvovali su već afirmisani članovi Dramsko-recitatorske i muzičke družine koja radi pri Nardodnoj biblioteci.

Čitanjem odlomaka obilnog literarnog opusa o kosovskom boju i Vidovdanu, epskih i drugih pjesama o Kosovu i Metohiji, učesnici programa proveli su gledaoce u punoj čitaonici za odrasle i posjetili na mnoge legende o kosovskom boju i značaju Vidovdana u istoriji Srba ne sama u Srbiji, nego i Republici Srpskoj i diljem svijeta gdje ih sve ima. A nema gdje ih nema.

I ovog puta čula se Lazareva zakletva, junaštvo Miloša Obilića i izdaja Vuka Brankovića, odvažnost devet braće Jugovića i njihovog oca Jug Bogdan, Toplice Milanu i Kosančić Ivanu. Bilo je riječi i o carici Milici, Kosovki djevojki, smrti majke Jugovića, Gazimestanu i božurima koji cvjetaju na Kosovu…

Uoci Vidovana u Rogi 2

Sve su to na upečatljiv način, u maniru pravih glumaca, gledaocima prenijeli, a ovi aplauzima toplo nagradilii, Andrej Lakić, Sofija Cvijetić, Đorđe Frganja, Vedrana Ikonić i Lidija Pavlović, uz pojenje Božice i Adrijane Šljivić i Mirjane Ćajić, dok je uz strune drevnih glusala pjevao, junoša u ovoj oblasti, Nikola Matović.

Program o Vidovdanu i Kosovu pratio je i rogatički zet, poznati pjesnik i književni stvaralac Slobodan Ristović. Evo šta on besjedi o Vidovdanu:

– Vidovdan je, kazuje on, prestoni dan u kalendaru. Jedino je taj dan okružen glavom i zato se on, kalendar, ne može da nosi u malom džepu kao sat, a i pored toga Srbi u taj kalendar pišu koliko su ispekli kazana rakije, kad im je vodila krava i bukarila krmača, o kojem Đurđevdanu treba vratiti dug i za koliko ga je zakinuo brat iz varoši kod koga su mu se djeca školovala…