Telebak: Andrićgrad je biser Srpske, odavno ništa vrijednije nije urađeno

SRNA - Jovana Borovčanin - 12. јуна 2015. 058.ba

Telebak-u-Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Poznati lingvista Milorad Telebak poručio je da treba povesti više računa o srpskom jeziku, počevši od škole, države i institucija.

„Odgovorni narodi koji drže do sebe ne odnose se tako okrutno prema svome jeziku, jer jezik i narod imaju iste sudbine – što se dešava jeziku dešava se narodu i obrnuto“, rekao je Telebak u Andrićgradu, gdje je izveden njegov komični prikaz „Kroz srpski jezik sa smijehom“.

Telebak kaže da je komični prikaz „Kroz srpski jezik sa smijehom“ napisan da poduči i podsjeti, naročito mlade da srpski jezik nije bauk, da nije suvoparan ni dosadan, nego da može biti veoma zanimljiv.

„Htio sam da mladi zavole srpski jezik i gramatiku, ali, nažalost, srpski jezik se odavno ne uči i to je neshvatljivo i nedopustivo“, istakao je Telebak.

On je rekao da se srpski jezik nešto malo uči u osnovnim školama, a u srednjim nikako, odnosno u srednjim školama se uči kao književnost.

Telebak-u-Andricgradu-2

„Počeli smo da potcjenjujemo i svoj jezik i svoj govor i sebe. Potrebno je povesti više računa o srpskom jeziku počev od škole, države, institucija i nastavnika“, kaže Telebak.

On smatra da bez jezika nema naroda i da ga treba čuvati i njegovati, te putem lektorskih službi edukovati ljude koji javno govore.

Telebak je rekao da je Andrićgrad biser Republike Srpske i da dugo vremena ništa vrijednije nije urađeno na ovim prostorima.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ u Višegradu Danka Mitrović rekla je da je jedna od osnovnih aktivnosti ovog društva njegovanje srpske kulture i tradicije, srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Jedan od najeminentnijih predstavnika tog dijela nauke je Milorad Telebak, a naše je zadovoljstvo što smo ga ugostili u Andrićgradu“, rekla je Mitrovićeva.

Organizatori komičnog prikaza „Kroz srpski jezik sa smijehom“ su „Prosvjeta“ iz Višegrada i Andrićgrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: