Telebak: Andrićgrad je biser Srpske, odavno ništa vrijednije nije urađeno

12.06.2015.

Telebak-u-Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Poznati lingvista Milorad Telebak poručio je da treba povesti više računa o srpskom jeziku, počevši od škole, države i institucija.

“Odgovorni narodi koji drže do sebe ne odnose se tako okrutno prema svome jeziku, jer jezik i narod imaju iste sudbine – što se dešava jeziku dešava se narodu i obrnuto”, rekao je Telebak u Andrićgradu, gdje je izveden njegov komični prikaz “Kroz srpski jezik sa smijehom”.

Telebak kaže da je komični prikaz “Kroz srpski jezik sa smijehom” napisan da poduči i podsjeti, naročito mlade da srpski jezik nije bauk, da nije suvoparan ni dosadan, nego da može biti veoma zanimljiv.

“Htio sam da mladi zavole srpski jezik i gramatiku, ali, nažalost, srpski jezik se odavno ne uči i to je neshvatljivo i nedopustivo”, istakao je Telebak.

On je rekao da se srpski jezik nešto malo uči u osnovnim školama, a u srednjim nikako, odnosno u srednjim školama se uči kao književnost.

Telebak-u-Andricgradu-2

“Počeli smo da potcjenjujemo i svoj jezik i svoj govor i sebe. Potrebno je povesti više računa o srpskom jeziku počev od škole, države, institucija i nastavnika”, kaže Telebak.

On smatra da bez jezika nema naroda i da ga treba čuvati i njegovati, te putem lektorskih službi edukovati ljude koji javno govore.

Telebak je rekao da je Andrićgrad biser Republike Srpske i da dugo vremena ništa vrijednije nije urađeno na ovim prostorima.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” u Višegradu Danka Mitrović rekla je da je jedna od osnovnih aktivnosti ovog društva njegovanje srpske kulture i tradicije, srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“Jedan od najeminentnijih predstavnika tog dijela nauke je Milorad Telebak, a naše je zadovoljstvo što smo ga ugostili u Andrićgradu”, rekla je Mitrovićeva.

Organizatori komičnog prikaza “Kroz srpski jezik sa smijehom” su “Prosvjeta” iz Višegrada i Andrićgrad.

SRNA - Jovana Borovčanin