Gosti iz Madrida oduševljeni Andrićgradom

15.07.2015.

Cezar Antonio Molina i Mercedes Monmani u Andricgradu

ANDRIĆRAD – U Andrićgradu je danas boravio direktor Kulturnog centra “Kuća za čitaoce” iz Madrida Cezar Antonio Molina zajedno sa književnom kritičarkom Mercedes Monmani.

Rukovodstvo Andrićgrada prošetalo je sa gostima iz Madrida glavnom Ulicom Mlade Bosne, a potom su posjetili knjižaru “Ili-ili” i spomenik Ivi Andriću na Trgu Nikole Tesle.

Nakon što su se zadržali pored spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu na istoimenom trgu u Andrićgradu, obišli su i crkvu Svetog kneza Lazara.

Monmanijeva je Biblioteci Andrićevog instituta poklonila knjigu “Po granicama Evrope”, za koju je prolog napisao pisac Klaudio Magris.

Cezar Antonio Molina rekao je novinarima da je oduševljen Andrićgradom, te posebno istakao značaj i ulogu Fakulteta lijepih umjetnosti.

“Nakon čitanja Andrićevih romana, koji odlično objašnjavaju zajednički život na ovim prostorima kroz kulturu, religiju, rasu i sukobe koji simbolizuju samu Evropu, odlučili smo da posjetimo Andrićgrad”, rekao je Molina.

On je naveo da je ovo vrsta hodočašća za sve koji su pročitali neku Andrićevu knjigu, ističući da je Andrić intelektualac koji je simbolizovao sve vrijednosti na kojima se zasniva EU.

Molina je istakao da je ideja Emira Kusturice da napravi grad kulture vrijedna svakog poštovanja i da je cijeli kompleks izuzetno moderan, ali i važan, posebno zbog studenata koji dolaze iz cijelog svijeta.

“Kusturica je izuzetan čovjek. Upoznali smo se u Madridu, gdje je Kusturica postigao veliki uspjeh u Centru lijepih umjetnosti”, kaže Molina.

On je najavio da će po povratku u Madrid pisati o Andrićgradu u najpoznatijim španskim magazinima i dnevnim listovima.