Korak do ženskog fudbalskog kluba

01.07.2015.

Zenski FK mladost

ROGATICA – Zahvaljujući profesoru Milomiru Draganiću, koji je u fudbalskoj sekciji pri Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici podržao i rad djevojčica koje su izrazile želju da igraju „veliki“ fudbal, Rogatica bi uskoro mogla da dobije i ženski fudbalski klub.

– Sve je počelo spontano, priča profesor Draganić. Uz dječake u fudbalsku sekciju sve više su dolazile i djevojčice. Šutale su loptu i ulazile u igru. Vremenom se stvorila i ženska ekipa koja se ravnopravno nosila sa dječacima. Otuda i sve veća pažnja njihovom radu i isplatilo se. Formirali smo dva ženska tima za međusobno takmičenje. Iz toga se iznjedrila ekipa sa kojom smo počeli izlaziti i na šira takmičenja. Na Malim olimpijskim igrama (MOI) Sarajevsko-romanijske regije osvojili smo prvo mjesto i plasirali se na završne MIO Srpske,koje su održane u Prijedoru i na kojim su, oslabljene zbog ekskurzije učenica devetih razreda, rogatičke fudbalerke zauzele četvrto mjesto. Uz to, ovih dana, (27. juna) školu, grad i opštinu, uspješno smo predstavljali i na Sportskim igrama mladih koje je održano u federalnom Goraždu.

– U konkurenciji 28 ekipa iz regionalnih centara širom BiH, dodaje prof. Draganić, djevojčice iz Rogatice rođene 2000 i 2001. osvojile su prvo mjesto pobjedivši domaćina Igara, favorizovanu ekipu ženskog fudbalskog kluba „Libero“ iz Goražda.

Ovom pobjedom djevojčice iz Rogatice plasirale su se na završnicu Sportskih igara mldih BiH koja će se održati u Sarajevu od 18 do 22. avgusta ove godine.

Boje škole, grada i opštine na Igrama u Goraždu branile su: Dragana Delić, Tamara Jovičić, Danijela Nerić, Ivana Božović, Suzana Petrović, Marija Ćebić, Milica Tomić, Martina Abazović i Anđela Obradović.

– Inače, u sekciji fudbala nalazi se 30-tak djevojčica. Pored njih u gradu i okolini je još dosta ženske omladine koja bi se rado bavila ovom vrstom sporta. Otuda i ideja da se formira Ženski fudbalski klub. Potencijal je tu. Raspoloženje takođe i Rogatica, po ugledu na neka susjedna mjesta, mogla bi da u bogatu riznicu sportskih kolektiva uvrsti i novi – ženski fudbalski klub, zaključuje profesor Milomir Draganić.

Ovim bi, sjećaju se stariji Rogatičani, bila nastavljena tradicija ženskog fudbala u ovom gradu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka imao ženski fudbalski klub i na jednoj od utakmica Slobodanka Konjokrad je čak i nogu slomila.

Tekst i foto: Sreten Mitrović