Najezda leptirica u Foči

07.07.2015.

leptirice u Foci

FOČA – Kao i prošle godine početkom jula, u našem gradu možemo primjetiti povećan broj bijelih leptirica. Leptirice se tokom dana nastanjuju na zidove stambenih objekata i tu miruju do večernjih sati, kada se koncentrišu oko ulične rasvjete i osvjetljenih objekata.

Leptirice su se prošle godine izlegle iz gusjenice zvane žutotrba koja je ogoljela lišće listopadnih šuma na širem području naše regije. Kako su nam potvrdili u Šumama Srpske, ove godine žutotrbe je u znatno manjoj mjeri nego prošle godine, te da nema prijavljenih šteta od ove gusjenice na području kojim gazduje Šumsko gazdinstvo „Maglić“. U gazdinstvu napominju da su leptirice položile jaja u šumi, nakon čega su se nastanile u grad, jer ih privlači svjetlost, te da je životni vijek leptirice od pet do sedam dana i uskoro se može očekivati da one nestanu. Iz Šumarstva preporučuju da građani, ovih nekoliko dana, izbjegavaju mjesta gdje je povećan broj leptirica, ali da nema potrebe za panikom jer one ne ugrožavaju stanovništvo.

U Domu zdravlja u Foči potvrđeno nam je da je proteklih dana evidentiran malo veći broj alergija, nego uobičajeno, zbog povećanog boravka stanovništva u prirodi. Međutim, u ovu ustanovu javila su se i dva radnika Poštanskog centra u Foči, koji su se žalili na ujed sitnih mušica, koje su nastanjene zajedno sa leptiricama. Inače, rad Poštanskog centra u Donjem Polju već dva dana je otežan zbog nastanjivanja leptirica na zgradi, te njihovog bliskog kontakta sa radnicima. Doktori ističu da nema mjesta za brigu, te da se ti ujedi saniraju bez problema.

Iz Šumskog gazdinstva „Maglić“ dodali su da pojava leptirica nije zabilježena samo u Foči, već i u čitavoj regiji, u predjelu srednje Bosne te u Krajini.

Radio Foča - Natasa Miletić