Održan osmi Gastrofest

23.07.2015.

Gastrofest u Foci

FOČA – U restoranu motela Brioni, na ostrvu na rijeci Ćehotini, danas je održan osmi “Gastrofest” na kojem je 15 izlagača predstavilo bogatu ponudu hrane i pića iz fočanskog kraja.

Posjetioci su mogli probati specijalitete fočanskih restorana i rafting kampova, individualnih proizvođača i udruženja.

Na štandu proizvođača zdrave hrane Milana Gagovića najviše se tražila domaća cicvara.

“Cicvara najbolje ide sa masnim kajmakom i dosta posjetilaca je prvi put probalo ovo naše staro jelo”, kaže Gagović, koji je izložio i kolače od heljde, halvu, pekmez od jabuke sa kajmakom i slatko od maline i jagode.

Željko Milutinović iz Rafting kampa Drina – Tara kaže da poslije avanture niz bukove Tare najbolje prija jagnjetina ispod sača.

“To je jedna delicija ovih prostora i predlažem svim turistima koji ovdje dolaze da ne preskoče ovo jelo, naravno u kombinaciji sa aktivnostima u prirodi. Naši gosti, koliko se vraćaju zbog raftinga i ljepote Tare i kanjona, toliko i zbog naše tradicionalne kuhinje”, kaže Milutinović.

Planinari su za ovu priliku pripremili pasulj prebranac, vrganj i gulaš iz kotlića.

“Gulaš je specijalitet našeg Planinarskog društva `Zelengora` i nikome recept ne odajemo”, kaže Miladin Starović iz PD “Zelengora”.

Na gastrofestu, koji je organizovan osmu godinu zaredom, prvi put se moglo probati pivo iz kućne radinosti i sir sa platoa kanjona Tare spremljen na švajcarski način.

Osnivač prve fočanske pivare Boban Janković kaže da je prošle godine za sopstvene potrebe pokrenuo prioizvodnju piva, te da je ogromna razlika u odnosu na pivo koje se može naći u prodaji.

“U domaćem pivu imamo samo sladni ječam, hmelj, kvasac i vodu, bez ikakvih hemijskih aditiva, dok u industrijskim pivima imamo kukuruznu krupicu, rižu, razne vrste šećera i boje”, kaže Janković i dodaje da se ukus piva može praviti po želji sa više od 1.000 različitih recepata.

Vlasnik Farme Zlatni bor Predrag DŽokić kaže da je za vrhunski sir najbitnije primijeniti modernu tehnologiju.

“Došli smo ovdje na ideju kada smo bili u turističkoj posjeti, vidjeli ove prelijepe pašnjake i shvatili da područje opštine Foča pruža ogromne mogućnosti za proizvodnju zdrave hrane. Poslije godinu dana ulaganja napravili smo vrhunski proizvod koji ćemo izvoziti u zemlje Evrope”, rekao je Džokić.

Direktor Turističke organizacije Foča LJeposava Đajić kaže da je gastroponuda veoma bitan dio turističke ponude.

“Posjetioci su mogli da vide kompletnu gastro ponudu Foče i bila je ovo još jedna prilika da se pohvalimo svim našim specijalitetima”, rekla je Đajićeva.

SRNA - Aleksandra Janković