Opština zainteresovana da kupi han – Pavlović ga cijeni 150.000 KM

02.07.2015.

Han u Foci

FOČA – Opština Foča će najvjerovatnije kupiti stari han u ruševnom stanju karavan-saraj Mehmed-paše Kukavice, nacionalni spomenik iz 18. vijeka, koji se nalazi u starom dijelu grada, u Prijekoj čaršiji, a koji je od 2001. godine u privatnom vlasništvu.

Razmatrajući ponudu vlasnika ovog objekta Predraga Pavlovića, po cijeni od 150.000 KM, opština je usvojila zaključke kojima je iskazala interesovanje za kupovinu hana i ovlastila načelnika opštine Radisava Mašića da sa vlasnikom precizira ponudu jer je potrebno objediniti parcelu sa pratećim dvorištem, te dogovoriti kupoprodajnu cijenu.

Mašić je zadužen da za narednu sjednicu dostavi lokalnom parlamentu prijedlog, na osnovu čega će odbornici donijeti konačnu odluku.Odbornik SDA Izet Spahić, koji nije podržao odluku, rekao je da je ovaj objekat predmet spora i da je, prema informaciji koju je dobio iz Islamske zajednice, u toku proces vraćanja hana ovoj vjerskoj zajednici.

On je dodao da je, prema informaciji koju je, takođe, dobio iz Islamske zajednice, jedno lice iz FBiH za kupovinu hana već uplatilo 70.000 KM “određenom fizičkom licu”.

Od najljepšeg hana do rugla grada

Čuveni fočanski han izgradio je Mehmed-paša Kukavica 1758. godine, kada je podigao i Sat kulu, koja se nalazi pored hana, i džamiju preko puta ovog objekta.Najveći sačuvani karavan-saraj u BiH i nekada jedan od najljepših renoviran je 1953. godine. Dugo je radio kao ugostiteljski objekat u okviru preduzeća “Vučevo” koje je u privatizaciji 2001. godine kupio Rade Grubač, a koji ga je 2011. godine prodao Predragu Pavloviću, bratu poznatog fočanskog biznismena Gordana Pavlovića, vlasnika “Srbinjeputeva”, “Pavgorda”, Novog rudnika mrkog uglja Miljevina.

Ovo nekadašnje prenoćište dubrovačkih trgovaca, koje je na listi zaštićenih spomenika BiH, godinama je prijetnja za prolaznike, a prije par godina vlasnik je porušio dio krova koji izlazi na ulicu.

Radio Foča