SO Foča dala saglasnost za osnivanje Preduzeća „Energana-Foča“

28.07.2015.

SO Foca

FOČA – Skupština opštine Foča na današnjem zasijedanju donijela je odluku o učešću Opštine Foča u osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Energana-Foča“. Ukupan osnivački kapital Privrednog društva je 10.000 maraka, u čemu je učešće Opštine deset odsto ili hiljadu maraka, dok će suosnivač „Enerdži Alfa Prag“ učestovati sa devet hiljada, ili 90 odsto.

Sjedište privrednog društva biće u Foči, a SO danas je dala ovlaštenja načelniku opštine da sa partenrskom firmom iz Praga sačini Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, o čemu će konačnu odluku donijeti odbornici lokalnog parlamenta. U investiciju bi se krenulo početkom naredne godine, ranije je rekao načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Predstavnici izvršne vlasti napomenuli su da bi rekonstrukcija objekta Energane na Brodu i njen rad riješio problem trajne toplifikacije grada, za šta bi se koristile sirovine sa područja naše opštine, kao što su drvo, kameni i mrki ugalj i drugi.

Odbornici opozicije izrazili su bojazan da će češka kompanija iskoristiti prirodne potencijale opštine Foča, rude i šume, te da će joj sporedna djelatnost biti toplifikacija grada. Zamjeraju izvršnoj vlasti to što ovako bitne tačke ne prođu kolegijum, već se materijali dostave na dan zasijedanja, kada se po hitnom postupku i uvrsti navedena tačka u dnevni red.

S druge strane izvršna vlast smatra ovaj projekat izuzetno korisnim, jer će stavljanje u rad Energane obezbijediti veći broj radnih mjesta, a partnerska firma bi prema prvim procjenama uložila oko 50 miliona evra, dok će opština u projekat ući sa zemljištem i postojećim objektom, zgradom čija je ranije procjenjena vrijednost bila 1.500.000,00 maraka, ali zbog nekorištenja i otuđenja opreme, njena sadašnja vrijednost je dosta manja.

Podsjećamo, Vlada RS je, 2009. godine, u procesu stečaja Maglića kupila objekat „Nove Energane“, a u avgustu prošle godine sa Česima je potpisala sporazum o analizi ekonomske isplativosti pokretanja termoelektrane koja bi imala višestruku funkciju.

U prvom dijelu zasijedanja odbornici su usvojili i Prijedlog strategije ruralnog razvoja opštine Foča, koja je izrađena u okviru Prekograničnog projekta „Održivi razvoj opština Foča i Plužine, a obuhvata period od 2015. do 2024. godine.