Nacionalna geografija o misteriji Pisane stijene

Glas Srpske - 03. avgusta 2015. 058.ba

Pisana stijena u Visegradu

VIŠEGRAD – Časopis „Nacionalna geografija“ za Srbiju objavio je nedavno reportažni zapis o Pisanoj stijeni u selu Žlijebu nedaleko od Višegrada.

Kako prenosi portal Višegradske vijesti, u tekstu, koji je objavljen i na sajtu časopisa, govori se o značaju jednog od najstarijih pisanih spomenika na području opštine Višegrad i tajanstvenim porukama koje još nisu dešifrovane.

U zapisu se apeluje na one koji štite kulturna dobra da što hitnije preduzmu mjere kako zbog slivanja vode na stijenu, znaci ne bi bili izbrisani i uništeni.

Na vertikalnoj stijeni u selu Žlijebu, petnaestak kilometara od Višegrada, nalazi se dvadesetak bijelom bojom ispisanih znakova za koje se doskora govorilo da pripadaju piktografskom, slikovnom pismu. Neki istoričari smatraju da je zapis nastao u dobra rimske imperije jer se na njemu nalaze obilježja rimskih legija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: