Očistili grad i dobili priznanje

07.08.2015.

JP Komrad

ROGATICA – Brojni su i očigledni dokazi da Rogatica spada u red najčistijih gradova u ovom dijelu Republike Srpske. To posebno potvrđuju oni koji namjerno ili slučajno posjete ovo mjesto na obalama Rakitnice.

Zasluge za to u prvom redu pripadaju malom, ali vrijednom kolektivu Javnog preduzeća „Komrad“ čiji radnici svakodnevno bdiju nad čistoćom grada kroz individualnu i zajedničku komunalnu potrošnju oko zbrinjavanja svih vrsta otpada, čišćenjem, održavanjem, uređenjem i opremanjem javnih zelenih površina, održavanjem javnih saobraćajnih površina i odvođenjem atmosferskih padavina i drugih otpadnih voda sa javnih površina.

Pored ovih, osnovnih, „Komrad“ ima i dopunske djelatnosti. Među njima na prvom mjestu je održavanje gradske pijace i gradskog groblja „Lužnica“ sa pogrebnim poslovima. Tu su i „ostale“ usluge iz kojih se, poput raskresivanja i uklanjanja rastinja pored Rakitnice u Donjem Polju koje se vrši ovih dana, iznajmljivanja deponije smeća na Rudinama opštini Sokolac, sakupljanja i odvoženja smeća na Borikama i slične iz kojih se, uz sredstva koja po ugovoru obezbjeđuje opština kao osnivač, namiču dopunska koja dobro dođu pri punjenju prihoda za pozitivno poslovanje i obaveze prema 35 radnika, koliko ih je trenutno zaposleno u ovom kolektivu. To tim prije što su im na raspolaganju skromna sredstva rada koja sačinjavaju uglavnom polovne mašine među kojima su dva vozila za odvoz smeća, fap kiper za prevoz kabastog otpada, auto cisterna za pranje ulica zapremnine 8 kubnih metara, buldozer na deponiji smeća u Rudinama, valjak 1,7 tona i jedno pogrebno vozilo za čija održavanja, zbog dotrajalosti, se izdvajaju znatna finansjske sredstva.

JP Komrad 2

I pored otežanih uslova privređivanja, u čemu najveći problem predstavlja naplata potraživanja iz domena individualne i zajedničke potrošnje, „Komrad“ uspješno posluje. Prošla godina okončana je sa 650 maraka dobiti. Pozitivni su i podaci o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine.

Uz uspješno poslovanje ovo preduzeće ispunjava i druge svoje obaveze. Kao i sva druga dioničarska javna preduzeća svoja finansijska stanja dostavlja Banjalučkoj berzi i po tom osnovu od Centra za ekonomska analize u Banja Luci ovih dana dobilo je Certifikat kojim je svrstano u red najuspješnijih preduzeća u BiH za 2013/2014.godinu.

– Ovo za nas veliko priznanje rezultat je zasluge cijelog kolektiva u kome je rad, red i štednja na svakom mjestu moto postojanja. Tako je bilo do sada, tako je sada i tako će biti i ubuduće, reče direktor „Komrada“ Brane Ujić.