Održana promocija knjige „Preci i potomci“

31.08.2015.

Promocija knjige Gorana Kikovica u Cajnicu

ČAJNIČE – Povodom Velikogospojinskih svečanosti, promocija knjige „Preci i potomci“ Gorana Kikovića, predsjednika SO Berane iz Crne Gore, održana je u Narodnoj biblioteci „Branko Ćopić“ u Čajniču.

Promociju knjige otvorila je direktorica narodne biblioteke Jelena Tadić i načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić, koji su pozdravili sve prisutne i poželili im diobrodošlicu.

Knjiga Gorana Kikovića “Preci i potomci” je svjedočanstvo o žrtvama i borbi predaka za oslobođenje od vjekovnog porobljivača i aktivnostima Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, regionalne organizacije Berane na očuvanju tradicija i istine o ovoj velikoj, epohalnoj pobjedi. O izvojevanju slobode u borbi protiv tadašnjih najačih imperija: otomanskog i austrougarskog carstva. Za ponos i divljenje!

Goran Kiković nas podsjeća kakav su strahoviti teror okupatori provodili nad našim precima. Kada čovjek sve to pažljivije pročita, zapita se kako i da li takva zvjerstva ljudski um može da zamisli, a kamoli da primijeni?

Kad pogledamo šta nam se sve danas dešava nije slučajno što su se naši preci-pjesnici pitali: da li će slobodni znati da cijene slobodu? – rekao je autor.

Knjiga “Preci i potomci” nas opominje i ostavlja poruku o nepohodnosti neprekidne borbe za očuvanju istine, slobode, razvijanja bratske sloge i nacionalne svijesti.

Poruka ove knjige jeste: ako ne poznajemo svoju prošlost, teško možemo da trasiramo valjane puteve budućnosti.