Preobraženjske svečanosti u Rogatici – Prijem za porodice poginulih boraca

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. avgusta 2015. 058.ba

Preobrazenji dani - polaganje cvijeca (1)

ROGATICA – Povodom krsne slave opštine Rogatica Preobraženja Gospodnjeg, načalnik ove lokalne zajednice Tomislav Puhalac i Opštinska Boračka organizacija organizovali su danas, 18. avgusta, prijem za porodice 284 poginula borca ove opštine u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ovom skupu prisustvovao je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić, koji se pozdravljajući prisutne zahvalio na žrtvama koje su dali za stvaranje Republike Srpske kao istorijskog djela sa kojim se ponosimo i zahvaljujući kome je omogućeno da se i na ovakav način obilježavju naša svetkovanja širom Srpske.

Preobrazenji dani - polaganje cvijeca (2)

– Zato briga o porodicama poginulih boraca, dodao je on, mora biti trajna, posebno države i njenih institucija. Najveći dio prava koja proističu iz Zakona o pravima boraca su na državnom nivou. Držva je u oko 80 posto slučajeva riješila probleme stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije. U najavi je, i postoje čvrsta obećanja, da će do kraja ove godine biti donesen i novi program stambenog zbrinjavanja kako bi oni koji su iz bilo kojih razloga u ranijem periodu izostali van programa bili obuhvaćeni ovim novim programom i konačno ušli u završnu fazu rješavanja stambenog pitanja.

Preobrazenji dani - polaganje cvijeca (3)

– Drugo pitanje, rekao je general Savčić, je briga o članovima porodica poginulih boraca, posebno o djeci od školovanja do dobivanja posla i mogućnosti da brinu sami o sebi. Tu je i briga o roditeljima do njihovog biološkog kraja. Na taj način će se ispuniti obaveza prema vama i vašim najmilijim koji su položili živote u temelje Republike Srpske. Bez toga sva ova naša priča je besmislena i u njoj Boračka organizacija neće učestvovati.

Prijemu porodica, na kome je govorio i načelnik opštine Tomislav Puhalac, koji je u svemu, u granicama mogućnosti opštine, obećao podrušku i pomoć porodicama poginulih boraca, predhodilo je paljenje svijeća zadušnica i polaganje vijenaca pred Spomen-kapelom koja, riječju i fotografijama, čuva uspomene na 284 poginula borca ove opštine. U kapeli je obavljen i parastos koga su služili sveštenici ovdašnje crkve Svete Trojice.

Preobrazenji dani - polaganje cvijeca (4)

Odavanju pošte poginulim borcima prisustvovali su i predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske i drugi gosti. Svoj prilog recitacijom pjesme „Molitva“ dao je i pjesnik Blagoje Baković iz Vrbasa u Srbiji kao jedan od učesnika vrlo uspjele pjesnčke večeri koja je održana prošlog ponedeljka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.