Održan naučni skup „Digitalna humanistika“

SRNA - Jovana Borovčanin - 27. septembra 2015. 058.ba

Profesori-a-grad

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu održan je naučni skup o temi „Digitalna humanistika“ na kojem su učestvovali studenti i profesori iz Srbije i Italije.

Rukovodilac Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je da se digitalna humanistika kao nova naučna oblast razvijala kao pomoćna naučna disciplina u tri faze.

„U početku je imala kvanitativnu fazu razvoja, kada je bilo važno neki materijal digitalizovati, u drugoj fazi je imala kvalitativnu fazu razvoja koja je insistirala na otvorenom pristupu informacijama. Treća faza koju mi započinjemo u Srbiji jeste omogućavanje razvoja računarske lingvistike i formiranje informacija na osnovu računarske analize lingvističkih priloga“, rekla je Vranešova.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Srbija, iako nema razvijenu nacionalnu strategiju razvoja digitalizacije, na osnovu entuzijazma i znanja svakog pojedinca uspijeva da kvalitetno doprinese razvoju digitalne humanistike.

Vranešova je navela da je profesor Univerziteta u Peskari Roberto Veraldi održao predavanje koje se odnosi na pitanja masovne i popularne kulture, kao i medijskih kompetencija svakog pojedinca iz poznavanja ispravnosti informacija, te pitanjima stvarnog i virtuelnog života i odnosa humanistike i digitalizacije.

Ona je zaključila da su ovim predavanjima učesnici dobili značajan podsticaj da kritički razmišljaju o dešavanjima u realnom i virtuelnom svijetu i da će to podstaći neka nova naučna kretanja.

Student Filološkog fakulteta u Beogradu Irena Radošević izrazila je zadovoljstvo zbog učešća na ovom naučnom skupu.

Organizator naučnog skupa su Filološki fakultet Beograd, Univerzitet u Ankari, Univerzitet u Peskari i Andrićev institut u saradnji sa univerzitetom iz SAD.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,