Raste voćnjak porodice Knežević u Rogatici

08.09.2015.

Vocnjak Knezevic 2

PRVI ROD MJERE TONAMA

ROGATICA – Poznavaoci stanja u voćarstvu Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije tvrde da Rogatica ima što drugi nemaju. Riječ je o voćnjaku porodičnog gazdinstva Knežević iz naselja Borač koji je zasad jedinstven i spada u red onih koji se s pravom nazivaju objektom sa intenzivnom proizvodnjom.

Ovdje je sadnja voćki u razmaku 80 do 100 centimetara i, radi lakše mašinske obrade, međurednim razmakom od 3,5 metara uz primjenu svih agrotehničkih mjera uključujući navodnjavanje i protivgradnu mrežu nad cijelim voćnjakom.

U voćnjak porodice Knežević, na površini od 11 dunuma, prve sadnice jabuka došle su pred kraj oktobra 2013. Radilo se o 1700 sadnica jabuka sorti ajdared, gala, redčif i zlatni deližes. Naredne, prošle, godine došlo je novih 800 sadnica, među kojim je 300 iz donacija Japanske razvojne agencije „Džajka“. Paralelno sa sadnjom uz primjenu svih naučnih dostignuća u oblasti uzgoja jabuka, njegujući oblik novogodišnje jelke do visine od najviše 3,8 metara, došao je i sistem navodnjavanja kap po kap i ove godine i mreža za protivgradnu zaštitu.

Darko Knežević (40) je afla i omega od ideje do realizacije cijelog projekta. U tome punu podršku ima od supruge Vanje, brata Danka i snahe Jelene. Na stručnom planu desna ruka mu je Mirko Jokić, agonom iz Prijedora, i zaposleni u Savjetodavnoj poljoprivrednoj službi pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske, kancelarija u Sokocu.

Vocnjak Knezevic

– Da bi došli do ovoga što danas imamo ja i moja porodica uložili smo preko 100.000 maraka. Kupili smo zemljište od „Agrokombinata“, iskopali bunar dobine 16 metara koji i u ovim sušnim danima za 24 časa akumulira oko 7000 litara vode i izvršili drenažu za odvod površinskih voda. Tu je i niz drugih pratećih poslova. Ali ne žalimo. Naš trud već od ove godine počinje da se naplaćuje, priča Darko.

Iako su prve sadnice iz rasadnika „Vučković“ kod Omarske u voćnjak Kneževića došle prije nepune dvije godine, one već daju prve plodove. Ove godine, kazuje Darko, nadamo se da ćemo ubrati najmanje tri tone jabuka izuzetnog kvaliteta. Dogodine, računamo na šest i tako do 50 tona, koliko stručnjaci procjenjuju da u optimalnim uslovima treba da dadne voćnjak veličine i održavanja na način kako to mi radimo.

Pri tome, uz svoj rad i sredstva koja ulažu, Kneževići računaju i na podršku države. Sadašnjih 30 posto kojim resorno ministarstvo učestvuje u kupovini sadnica, podizanju sistema navodnjavanja i protivgradne zaštite dobro dođu.

Za tržište, bar zasad, Kneževići ne brinu. Ali, kako bude rasla proizvodnja i tu će, po mišljenju Darka, trebati podrška šire zajednice.

Inače, voćarstvo kao zanimanje Kneževići se nadaju da će biti i generacija koje stasaju u njihovoj porodici.

Vocnjak Knezevic 3

Finansije

Za podizanje voćnjaka osnovni izvor finansijskih sredstava Kneževići crpe iz prodaje autodijelova kojom se Darko i njegovi bave u „osnovnoj“ djelatnosti. Manjak nadoknađuje ujak, Sokočanin, Milad Popović koji živi u Melburnu u dalekoj Australiji.

Bio bi grešan, dodaje Darko, ako ne bih pomenuo i to da su nam u podizanju voćnjaka pomogli i Opština Rogatica, ŠG „Sjemeć“ i već spomenuta japanska agenicija „Džajka“.