U Foči počinje sa radom prvi klub Krav mage za djecu u BiH

03.09.2015.

Krav maga za djecu u Foci

FOČA – U Foči već dvije godine radi klub Krav mage koji okuplja veliki broj članova. U ovom klubu od ovog mjeseca novina, počinje sa radom sekcija Krav maga za djecu.

Krav maga je nastala u vojnim krugovima i osmišljena je kao borilačka vještina za vojne potrebe. Kasnije je prilagođena i civilstvu, kako bi je svaki čovjek mogao koristiti za odbranu sebe i svojih bližnjih. Klubovi Krav mage širom svijeta privukli su i zainteresovali širu populaciju.

U posljednje tri godine ovaj sistem samoodbrane prilagođen je djeci, kaže Nemanja Trivun, koji je ovog ljeta u Izraelu uspješno završio obuku za instruktora Krav mage za djecu i jedini je sa tom licencom u Bosni i Hercegovini: „Krav maga se smatra trenutno u svijetu najboljim poznatim sistemom samoodbrane. Kada je u pitanju Krav maga za djecu, nastoji se da se tehnički dio i psihologija Krav mage prilagodi dječijem uzrastu. To je nešto novo u svijetu, ali i kod, te će Foča prva u Bosni i Hercegovini imati klub Krav mage za djecu“, kaže Trivun.

Krav maga za djecu razlikuje se od one za odrasle, blaža je i uči djecu samopouzdanju, samoodbrani, a mogu je pohađati mališani od pet do 14 godina, dodaje Trivun: „Krav maga uči djecu da se odbrane, odnosno ona dosta pomaže djeci da izbjegnu vršnjačko nasilje koje je danas zastupljeno u svim školama. Izuzetno je korisna za djecu jer su treninzi koncipirani na koordinaciji pokreta, ima dosta vježbi koje koriste pravilnom razvoju djeteta“, ističe Trivun dodajući da Krav maga kao sistem veliki akcenat stavlja na edukativni karakter, kako djece tako i odraslih.

U fikskulturnoj sali Osnovne škole Veselin Masleša večeras od 19,00 časova će se održati prvi trening Krav mage za djecu. U narednom periodu treninzi će se održavati svake srijede i petka u istom terminu.