Sa predavanja o “Svetioniku zdravlja” Zorana Vukašinovića

25.10.2015.

Svetionik zdravlja

ROGATICA – Najavljujući predavanje „Svetionik zdravlja – dušom i travom protiv raka“ koje je sinoć, pred više desetina Rogatičana u sali gradskog bioskopa održao hadži Zoran Vukašinović, Rogatičanin koji živi u Beogradu, protojerej stavrofor i starješina hrama Svete Trojice Rajko Cvjetković rekao je da će prisutni ovom predavanju imati priliku da saznaju odakle je bolest, kako ona dolazi i da li smo svjesni svoje bolesti.

Čućemo, rekao je on, da je sve to prožeto Jevanđeljem i Svetim pismom i otuda je ovo predavanje pod okriljem naše Crkve.

Slijedeći ovu najavu, travar hadžija Vukašinović je napomenuo da predavanje ima tri cjeline. Počinje sa osnovom – mir u duši, jer se uzrok svake pa i najbanalnije bolesti nalazi u čovjeku, u njegovoj glavi i mislima.

Drugi dio ove priče nose naslove „viljuška kopa grob“ i biće riječi o hrani, a treći ide po radnim naslovom „trave kao antibiotici“.

Držeći se ovog scenarija predavač je tokom skoro dva sata nesvakidašnjom pričom proveo prisutne kroz mnogo toga znanog i neznanog. Ilustrativno je pošao od straha od smrti tražeći zdravlje kad ga počne da gubi, a to je već u neodgovornih majki u stomaku, a nerijetko i kao posljedica predaka, pa otud ono genetika.

Svetionik zdravlja 2

– Preventiva je osnova u tome. Bolest treba preduhitriti i ne dozvoliti joj uđe u naše kuće, jer zdravlje dolazi na grame a odlazi na kilograme. Otuda i podatak da smo mi svi za zvaničnu medicinu potencijalni pacijenti samo je pitanje da li ćemo doći danas ili sutra, kazao je Vukašinović.

Po njegovom mšljenju bolest je kazna, upozorenje, ali i poklon. Nje se ne treba bojati, treba je voljeti i tražiiti načina kako da je zaustavimo na njernom putu i otklonimo posljedice na vaš i život vaših potomeka.

I kad se sve sabere za mnoge na ovom nesvakidašnjem predavanju ostaje pitanje ko je i šta je ustvari hadži Zoran Vukašinović? U nekim momentima stiče se dojam da je duhovni radnik visokog ranga, u nekim ljekar neuropsihijatar, pedijatar, ginekolog, patolog, internista, nekad psiholog, nutricionista, hemičar, nekad šarlatan, pa tek travar koji očito druguje sa biljkama koje nude zdravlje, ali ih treba pravilno upotrijebiti.

Njegove poruke su vrlo zanimljive. Na primjer tvrdi da ljudi žive duhom koji je osnova pomoći pri izlječenju svake bolesti. Uz to on ne preporučuje odvajanje djece od roditelja, baka i deka dok ne navrše 5 godina i ne formiraju svoj karakter. Po njemu nema posljedica bez uzroka i da će vrlo brzo doći vrijeme kad će postojati samo dvije bolnice – hirurgija i ludnice, da slučajnost ne postoji, da su dva najveća grijeha kad majka ubije dijete u stomaku i kad djeca dignu ruku na svoje roditelje, da je post najbolja dijeta i da su vjera, crkva i iskrena ispovijest najbolji lijek za sve bolesti i niz drugih poruka zbog kojih su ostali siromašni svi koji nisu došli da poslušaju ovog zanimljovog predavača, koji samo u Rogatici ima veliki broj rodbine i poznanika.