Srednjoškolski centar u Rogatici – Uče znanju i radnim navikama

20.10.2015.

Danko Motika

ROGATICA – Već skoro dva mjeseca u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici teče redovna nastava za 370 učenika svrstanih u 19 odjeljenja od čega gimnazije opšteg smjera i ekonomskih tehničara po osam, jednog mašinske struke (obrada drveta) četvrtog stepena i dva odjeljenja trećeg stepena za zanimanju bravar-varilac.

– Sa njima, reče vršilac dužnosti direktora Centra Ranko Motika, radi 37 profesora uz 14 ostalih radnika od direktora do domara. Nastava je stručno zastupljena u svim predmetima i tu, za razliku od nekih ranijih godina, nema nikakvih problema.

– Pošto je obrazovno-vaspirtni rad počeo bez teškoća, prešlo se na „sporedne“ aktivnosti. Formirani su aktivi srpskog jezika, fizike, muzičke kulture, prirodnih nauka, ekonomske i mašinske struke. Formirana su i odjeljenska i nastavničko vijeće, savjet učlenika i savjet roditelja i naravno Školski odbor koji sve usmjerava, dodao je Motika.

Pri Centru, naglašava on, formirali smo i tim učenika za izradu projekata sa kojim konkurišemo za sredstva od raznih donatora.

Ucenici na praksi u Rogatici 2

Jedan je, kazuje Motika, već prošao i od LAG-a „Devetak“, koji djeluje na području opština Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak, dobili smo nešto sredstava. Iako minimalna sa njima smo uz angažovanje omladiskih sekcija, uredili školsko dvorište i izvršili uređenje enterijera škole kroz popravku i farbanje stolarije i obavili neke druge najnužnije poslove koji nisu tražili veća finansijska sredstava.

Dosta posla obavljeno je i na uređenja zapuštenog kruga i prostorija radionice za praktičnu nastavu učenika trećeg stepena, koja je van zgrade i kruga Centra. Na tome su se posebno angažovali učenici oba odjeljenja bravara koji su uz nastavnika praktične nastave Radisava Zekovića obavili potrebna varenja i farbanje ograde, izradu nosača vazni za cvijeće i kanti za otpatke. Te i druge poslove obavili smo kroz vannastavno angažovanje učenika, rekao je Zeković, čiji je osnovni cilj stvaranje radnih navika i društvene odgovornosti u čemu su ruku pod ruku sa kolegama iz razreda radile Anja Begić iz trećeg pet i Tanja Golijan iz prvog pet razreda, koje se, iako ženskog pola, obrazuju za radničko zanimanje bravar-varilac.

Ali to nije i sve gdje učenici rogatičkog Srednjoškolskog centra iskazuju svoju kreativnost. Sekcija recitatora koja radi u okviru Aktiva srpskog jezika provela je ovih dana školsko takmičenje. U prepunoj sali gradskog bioskopa prvo mjesto osvojila je Magdalena Racković. Drugo je pripalo Sofiji Cvijetić i treće Jelici Rebić.

Ucenici na praksi u Rogatici 1

NOVI PROFESORI PRIPRAVNICI

U saradnji sa Opštinom u Srednjoškolskom centru od 1. oktobra pripravnički staž počelo je odrađivati četiri nova profesora. Među njima je jedan profesor fizičkog vaspitanja, jedan srpskog i italijanskog jezika, jedan filozof i jedan profesor psihologije. Za godinu dana, koliko im traje pripravnički staž, oni će steći neophodano radno iskustvo kako bi nakon toga mogli konkurisdati na tržištu rada, pa i samom Centru na upražnjena ili nova radna mjesta.