Zrenjaninke u posjeti Rogatici

06.10.2015.

Zrenjaninke u posjeti Rogatici

TEMELj ZA NOVA DRUŽENjA I SARADNjU

ROGATICA – Zahvaljujući publicisti i književniku Božidaru Driniću, čija majka je rođena u okolini Rogatice, posljednjeg vikenda u trodvevnoj posjeti Rogatici boravila je grupa Zrenjaninaca, ili bolje rečeno, Zrenjaninki. Time je stavljen temelj i trasiran put za nova druženja i saradnju ove opštine sa Zrenjaninom i okolinom u kojoj živi veći broj potomaka Romanijaca koji su poslije Drugog svjetskog rata otišli u vojvođansku ravnicu poznatim vozovima bez voznog reda.

Vojvođanke, i po koji Vojvođanin, došli su u Rogaticu prošlog petka u ranim podnevnim časovima. Dočekale su ih članice Udruženja žena „Rogatica“. Prvo viđenje i susret već na startu pokazali su da se otvara nova stranicau odnosima ne samo žena, nego i dva grada, dvije opštine. Poslije kafe dobrodošlice i razmještaja, najviše po kućama i stanovima žena domaćina, u večernjim časovima upriličen je zajednički kulturno-umjetnički program u kome su glavni protagonisti bile žene i ostali gosti iz Zrenjanina koji su toplo pozdravljeni u sali gradskog bioskopa.

Program su vodili šarmantna Branka Jojić i „krivac“ za sve ovo Božidar Drinić, a šlag na tortu dali su glumci Zlatomir i Dana u ulozi Lale i Sose. Razmijenjeni su i darovi, pri čemu je u glavnoj ulozi bio načelnik opštne Rogatica Tomislav Puhalac i predsjednica Udruženja žena „Žene banatske“ Stojanka Lekić. Pričala je, uz dobrodošlicu gošćama, i predsjednica žena Rogatice Slavica Karišik., a sve prisutne oduševile su pjevajući poznate vojvođanske poskočice i bećarske pjesme pjevačka etno grupa „Gradnulički biseri“ koje je uz doboš, kao nekad seoski bubnjari, najavljivao Zlatomir Sremac u narodnoj nošnji vojvođanski paora. Bilo je i recitovalja poezije i svirke na frulu, a boje domaćina uspješno su odbranili članovi KUD „Stara Gora“.

Pošto je posjeta žena iz Zrenjanina i okolnih mjesta Banatski Despotovac, Lazarevo, Lukićevo, Stajičćevo i neka druga, upriličena kao dio manifestacija u okviru 51. regionalne poljoprivredne izložbe, one su se ozbiljno uključile u njenu organizaciju kroz prezentaciju ženskih ručnih radova i kulinarstva. Imale su svoj dio štanda na kome su izložile ručne radove i gastronomske sposobnosti u oblasti banatske kuhinje posebno u pripremi paprikaša gdje je glanu riječ imao Jožef Lele, Mađar iz Muzlja kod Zrenjanina, pobjednik svjetskog prvenstva u pravljenju čobanskog paprikaša. Svi koji su na izložbi probali njegov „proizvod“ koji je za ovu priliku pripremio uvjerili su se da je Jožef zaslužio lentu najboljeg na svijetu.

I dok su kulinari spremali najbolji paprikaš i druge đakonije, dotle su članice pjevačke grupe „Gradnuličkih bisera“ predvođene dobošarem Zvonimirom tokom skoro cijelog dana pjevale bećarac i druge vojvođanske pjesme. I ne samo one. Pjevao je i veliki broj Rogatičanki koje su se pridruživale gošćama i na opšte zadovoljstvo velikog broja posjetilaca izložbe stgvvarale ugođaj koji se neće brzo zaboraviti.

Na kraju treba reći da su žene iz Zrenjanina pozvale Rogatičanke i Rogatičane na uzvratnu posjetu u maju iduće godine. Poziv je sa oduševljenjem prihvaćen, a članovi KUD „Stara Gora“ već za 15-tak dana boraviće u Zrenjaninu na međunaordnom festivalu folklora.