Centar za rani rast i razvoj nastavlja rad

10.11.2015.

Malesevic u obdanistu u Foci

FOČA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, sa predstavnicima Unicefa i organizacije “Dubai kers”, posjetio je danas fočanski Centar za rani rast i razvoj koji djeluje pri Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj”.

Malešević je podsjetio da su u osam lokalnih zajednica 2010. godine osnovani centri za rani rast i razvoj, koje besplatno pohađaju djeca uzrasta od četiri do šest godina, a koja nisu obuhvaćena redovnim predškolskim obrazovanjem.

Ove centre je prve dvije godine finansirao Unicef uz učešće Ministarstva od 20 odsto.

“Ukupna donacija za projekat bila je 280.000 KM. Unicef je opremio prostore i jedno vrijeme je finansirao plate zaposlenima, a kada je poslije dvije godine nestalo tih sredstava, mnogi vrtići su odustali od projekta. Negdje su to preuzela određena udruženja, a u Foči je Centar nastavio da živi i da se sam održava uz pomoć lokalne zajednice”, rekao je Malešević.

On je napomenuo da je postojanje ovakve ustanove od velikog značaja, jer obuhvata djecu kojima roditelji nisu u mogućnosti da plate boravak u vrtiću.

Malešević je dodao da će Ministarstvo prosvjete i kulture sa Ministarstvom zdravlja nastaviti da pomaže rad ovog Centra.

Tarik al Gurg, direktor organizacije “Dubai kers” koja je finansirala projekat “Povećajmo mogućnosti djece u BiH za rano učenje”, koji je u Foči realizovan prošle godine, kaže da je cilj posjete da se sagledaju rezultati tog projekta i na osnovu toga donese odluka o daljim aktivnostima.

“Do sada smo čuli samo pozitivne ocjene od očeva i majki djece koja su učestvovala. Bitno nam je da čujemo i da li je bilo nekih prepreka, a nakon toga ćemo imati sastanak sa Unicefom da ocijenimo program, na osnovu čega ćemo odlučiti da li ćemo dalje preuzimate neke aktivnosti i u kom smjeru”, rekao je Tarik al Gurg.

Direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić kaže da je projektom Unicefa i organizacije “Dubai kers” u Foči bilo obuhvaćeno 147 djece sa kojima je radilo pet eduktora.

“Dva asistenta su radila opservaciju djece, ranu detekciju i ranu intervenciju. Upravo su to prvi temelji resursne sobe koja danas funkcioniše u okviru Centra za rani rast i razvoj, a u kojoj se radi sa djecom koja imaju izvjesna kašnjenja u razvoju, odnosno atipičnom djecom”, rekla je Vladičićeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je lokalna zajednica pomogla da se održi Centar za rani rast i razvoj.

“Naša ideja je da proširimo objekat Dječijeg vrtića i da ovdje smjestimo Centar za rani rast i razvoj, koji se trenutno nalazi u drugom objektu i da djecu socijalizujemo na taj način što će biti zajedno. Time bismo obuhvatili svu djecu roditelja koja su zainteresovana za obdanište, čime pomažemo natalitet”, rekao je Mašić.