Promovisan novi, 22. broj Istorijskih svesaka

22.11.2015.

22 sveske

ANDRIĆGRAD – Danas je promovisan 22. broj broj Istorijskih svesaka Andrićevog instituta. Ovaj broj otvara šesto i sedmo poglavlje knjige Franzuca Luja Leopolda Tomsona Povlačenje Srbije (oktobar-decembar 1915), koja je prvi put objavljena 1916. godine. Tekst, koji predstavlja izuzetan istorijski izvor za poznavanje prilika u Srbiji tokom združene njemačko-bugarsko-austrougarske ofanzive 1915. godine, prevela je i priredila Aleksandra Tadić.

Novi broj Istorijskih svesaka donosi i nastavak teksta iz prethodnog 21. broja Valjevska bolnica 1914/1915. godine autora Velibora Vidića, te izvještaj sa izložbe Stradanje i humanizam – Valjevska bolnica 1914-1915. Izložba je u organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo otvorena 30. oktobra u Valjevu. Izložbu čini bogat dokumentarni i foto materijal o izbjeglicama, zločinima okupatora nad srpskim stanovništvom, ljekarski izvještaji, statistički pregledi i izvještaji stranih medicinskih misija. Postavku prati katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Istorijske sveske nastavljaju sa objavljivanjem izvještaja srpskog poslanstva u Beču – Srpsko-austrougarski odnosi 1874-1914. (nastavak br. 7) koje su priredili dr Miroslav Perišić, dr Svetozar Rajak i Jelica Reljić. Dokumenti potiču iz Arhiva Srbije u Beogradu (MID, PO).

Slijedi izvještaj sa jubilarnog 60. Sajma knjiga u Beogradu. Čast da otvori Sajam , kao što je poznato, pripala je proslavljenom reditelju i piscu Emiru Kusturici koji je u prigodnoj besjedi upozorio da „nikada čovjek nije imao pristup ovolikoj gomili ispisanih stranica i nikada nije bilo manje pismenih“. Istorijske sveske bilježe i da je na 60. Sajmu knjiga po prvi put je kao izlagač nastupio Andrićev institut predstavivši više izdanja iz 2014. i 2015. godine.

Na koncu, čitaoci su upoznati sa rezultatima sastanka Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata i aktivnostima Instituta planiranim za narednu godinu.