Human gest Rogatičanina Aleksandra-Ace Draškića

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. decembra 2015. 058.ba

Aleksandar-Aco Draskic

NAŠAO I VRATIO 500 MARAKA

ROGATICA – Da nije sve izgubljeno kad je u pitanju poštenje i humanost, posebno mladih ljudi, pokazuje primjer Aleksandra-Ace Draškića (26) iz ulice Stevana Sinđelića u Rogatici, koji je našao i vratio vlasniku 500 maraka.

– Sve se desilo prije nekoliko dana, priča Aco. Bio je radni dan i ja sam sa suprugom šetao Ulicom Srpske sloge, koja je i glavna u našem gradu, ali i dio magistralnog puta Podromanija – Rogatica – Ustiprača. Negdje između prodavnice traktorskih i sličnih dijelova i mesare „Viziona“ na ulici naišli smo na nekakav papir preko koga su prelazili auti različitih veličina i koji je već bio u fazi raspadanja. Učinilo mi se da se iz njega nazire nešto crveno. Nogom sam šutnuo taj papir i iz njega su se pojavile novčanice u apoenima od 50 maraka.

To je bio razlog da pokupim taj papir, koji je bio već skoro uništen. Vidio sam da se radi o platnoj vrećici u kojoj je bilo 10 novčanica od po 50 maraka, ali se ime vlasnika nije moglo čitati. Vanjske novčanice su već bile ozbiljno nagnječene gumama automobila i sigurno da su još ostale i neko kraće vrijeme da bi postale neupotrebljive.

Nađeno sam prijavio dežurnom policajcu koji je bio na ulici, a zatim i lično odnio i predao u Stanicu policije. Tu sam dao i proceduralnu izjavu kako sam i gdje novac našao.

Tek nekoliko sati kasnije Aco je saznao da je to bila plata Miodraga Kosorića, vozača u Mesnoj industriji „Vizion“, čiji ga je je direktor Slavko Nerić pozvao, zahvalio se i ponudio nagradu.

– Naravno, nagradu nisam prihvatio pošto smatram da ja nisam ništa veliko ni uradio. Uradio sam zapravo samo ono što mi je bila ljudska obaveza. Čim sam pare našao bio sam ubijeđen da je to nečija plata i da je čekaju nečija, možda, i gladna usta. Uz to svjestan sam da je u ovo vrijeme šteta kad čovjek izgubi i jednu marku, a kamoli 500. Zato sam i požurio da nađeno što prije predam u Policiju kako bi se našao vlasnik. I tako je bilo, priča dalje ovaj humanitarac.

– Inače Kosorića, takoreći, neznam. Nismo se još vidjeli. Možda i radi toga što ja zbog radnih obaveza nisam uvijek u Rogatici. Ali, živi bili, vidjećemo se. Neka on troši svoju, znam, teško zarađenu platu, ali i neka je ubuduće bolje čuva, reče sa osmjehom ovaj mladi čovjek, koji je primjer poštenja i humanosti koja nam, kako sam naglasi, sada i te kako treba.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: