Mandarinska patka u Višegradu [VIDEO]

18. decembra 2015. 058.ba

Mandarinska patka u Visegradu

VIŠEGRAD – U Višegrad je ovih dana sletjela rijetka vrsta patke. Mandarinska patka je najšarenija, a vjerovatno i najljepša patka na svijetu. Potiče iz Kine, a sada je ima gdje god postoji odgovarajuće stanište. U Kini je bila poznata još i prije nove ere. U Evropu je donesena početkom 18. vijeka.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi predstavlja zajednički život jednog para. Otuda se često pojavljuje u kineskoj umjetnosti i smatra se simbolom bračne ljubavi i vjernosti.

Gnijezdi se u rupama u stablima obično iznad vode. Ženka prosječno polaže 8-10 jaja. Kad se pačići izlegu, kotrljaju se do tla iz rupa u stablu. Iznenađujuće je što pritom prolaze nepovrijeđeni. Instinktivno slijede svoju majku. Za otprilike 8 nedjelja mladi dobijaju perje i sposobnost leta. Mogu da dožive 10 godina.

Od tuge brzo umiru. Mandarinska patka ne može živjeti bez svog ‘partnera’.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,