Međunarodna naučna konferencija „Željeznica, književnost i film“

SRNA - Jovana Borovčanin - 05. decembra 2015. 058.ba

zeljeznica, knjizevnost i film 2

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu počela je međunarodna naučna konferencija „Željeznica, književnost i film“, koja je okupila 50 predavača iz Republike Srpske, Srbije, Rusije, Turske, Crne Gore i Italije.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost pri Andrićevom institutu Aleksandra Vraneš rekla je novinarima da je ovaj institut već odredio svoje mjesto na kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj mapi Republike Srpske i Srbije, ali i cijelog svijeta.

„Konferencija ima međunarodni karakter, organizaciju i odziv. Sa ovom skupom i izložbom fotografija želimo da pokažemo modernizaciju koju je železnica donela i utopiju budućnosti koju nam romantična misao o železnici zauvek ostavlja“, kaže Vranešova.

Profesor Univerziteta Lomonosov iz Rusije Ala Šešken kaže da ovaj skup mnogo znači, jer je, osim velikog broja predavača, tema u vezi sa Višegradom, Ivom Andrićem i njegovim čuvenim književnim djelom.

zeljeznica, knjizevnost i film 2

„Moja tema je iz ruske književnosti. Teme o kojima danas govorimo su dobro izabrane jer mogu da se prošire ne samo na književnost i film, već i na slikarstvo i arhitekturu“, rekla je Šeškenova.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić rekao je da je na predavanju govorio o djelu Danila Kiša i značenju voza.

„Kiš je dete jednog železničkog službenika, koji je preko reda vožnje, kao dela svoga oca, želeo da poveže sve tačke sveta jednim redom vožnje“, rekao je Delić.

Organizatori ove međunarodne naučne konferencije su Odjeljenje za književnost, galerija i Odjeljenje za orijentalistiku pri Andrićevom institutu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,