Stara kuća u prijekoj čaršiji dobila novo ruho

SRNA - Aleksandra Janković - 15. децембра 2015. 058.ba

Stara kuca u Foci

FOČA – Jednoj od najljepših kuća u starom dijelu Foče, u Prijekoj čaršiji, zamjenom krova i novom fasadom vraćen je stari sjaj.

Kuća građena u duhu Mediterana i renesanse nalazi se pored Gradske pijace, na uglu ulica koje vode prema Crkvi Svetog Nikole i staroj autobuskoj stanici, a u njenom prizemlju smještena je poljoprivredna apoteka.

Vlasnik kuće Dragan Mališ kaže da je bila prilično ruinirana, te da je prilikom obnove vodio računa da ne bude narušen njen izvorni izgled žute boje fasade sa više reljefnih detalja i sa plavom trakom ispod krova.

Uz fasadu i krov, na objektu je zamijenjena i dotrajala stolarija.

Kuću je krajem 19. vijeka sagradila ugledna srpska sarajevska porodica Radulović, čija je snaha bila od Hadživukovića iz Foče, a nakon Drugog svjetskog rata objekat je nacionalizovan.

Kompleks Prijeke čaršije, u kojoj se nekada nalazio niz dućana i zanatskih radnji, nacionalni je spomenik BiH.

Većina objekata je u dotrajalom, pa čak i ruševnom stanju, poput starog hana- karavan saraja, koji je uz Sat kulu i porušenu džamiju prekoputa zadužbina Mehmed paše Kukavice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: