„Tristać“ krstari kao nekad

Novosti.rs | Milica Kusmuk - 05. decembra 2015. 058.ba

tristac

VIŠEGRAD – Ovih dana na ulicama Višegrada građanima pažnju privlači stari „Zastavin“ automobil „fijat 1300“ poznatiji kao „tristać“, ponos nekadašnje automobilske industrije.

Elegantan, bele boje, ovaj automobil vlasništvo je braće Branislava i Marka Andrića koji kažu da je u njihovoj garaži bio više od deset godina. Nedavno su ga izvukli napolje i on je upalio.

– Iznenadili smo se kad smo videli da još dobro radi i odlučili da mu vratimo stari sjaj, jer mu je stradala limarija, dok su motor i drugi originalni delovi ostali u funkciji – kaže Marko i dodaje da su u ovaj automobil uložili oko 2.500 maraka.

Njegov brat Branislav priča da je „tristać“ kupio njihov sada pokojni otac Ljupko 1979. godine na „Zastavinom“ prodajnom salonu u Senti i da ga je jedno vreme koristio kao taksi, dok je u to doba ostalih 40 višegradskih taksista koristila stare tipove automobila.

– „Tristać“ je plaćen tadašnjih 2,5 miliona dinara, a u njemu se osamdesetih godina prošlog veka nalazio i portabl-televizor, pa su taksisti na štandu ispred hotela „Višegrad“ uveče u njemu gledali prenose utakmica – priseća se Branislav.

Braća Andrić kažu da je ovaj automobil u svom veku doživeo nekoliko nevolja, pa je tako prilikom jedne poplave reke Rzav bio skroz u vodi u garaži.

– U blizini objekta HE „Višegrad“, 1994. godine za vreme rata, pogodila ga je granata ispaljena sa neprijateljskih položaja, ali srećom, raznela mu je samo krov – pričaju Andrići.

ATRAKCIJA

Naš automobil privlači pažnju i mnogobrojnih turista koji dolaze u Višegrad, pa je ovaj oldtajmer postao neka vrsta turističke atrakcije – kaže Branislav i dodaje da do sada nisu učestvovali na izložbama starih automobila, ali će to sigurno uraditi sledeće godine u Kragujevcu.

– Za pet godina „tristać“ će dobiti trajnu registraciju čime će mu se povećati i vrednost – zaključuju braća Andrić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: