Uskoro kompletna zamjena ulične rasvjete u Foči

15.12.2015.

led-rasvjeta-sastanak

FOČA – U Foči je uspješno realizovana zamjena dijela postojeće rasvjete LED rasvjetom u okviru projekta “Energetska efikasnost u udruženjima opština” koji se sprovodi posredstvom Saveza opština i gradova, u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju /GIZ/, a finansira od strane njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Švajcarske razvojne agencije.

Trideset devet štedljivih led sijalica postavljeno je u ulice Kralja Petra, Nikole Pašića i dijelove Svetosavske i Cara Dušana.

Na današnjem sastanku predstavnika opštine sa implementatorima projekta istaknuto je da je ovo uvod u kompletnu zamjenu javne rasvjete u Foči, čime će biti ostvarena ušteda od 60 odsto u odnosu na sadašnju potrošnju.

-Ukupna vrijednost projekta LED rasvjete u Foči je 25 000 KM, od čega su donatorska sredstva 10 000, a opštinska 15 000 maraka. Mi smo već raspisali tender za zamjenu štedljivih sijalica za preostale dijelove grada-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Projekt menadžer ispred Njemačkog društva za međunarodnu saradnju /GIZ/Dubravka Bošnjak rekla je da se projekat energetske efikasnosti, čija je vrijednost million maraka, sprovodi u BiH, Srbiji, Makedoniji Crnoj Gori i Kosovu.

-Osam pilot projekata implementirano je već u BiH, a opština Foča jedna je od pet opština i gradova u RS koja je prepoznala značaj i cilj ovog projekta, što nam je izuzetno drago-rekla je Bošnjak.

Za koordinaciju projekta na području RS bio je zadužen Savez opština i gradova.

-Na javnom pozivu učestvovalo je više od 20 opština i gradova Srpske, a izabrani su najbolje ocijenjeni projekti čiji su efekti najdjelotvorniji. Pored Foče, izabrane su opštine Gradiška i Novi Grad, kao i gradovi Trebinje i Bijeljina, rekao je Predrag Pajić, projekt menadžer Saveza.