Predstavljen roman „Kroz prstohvat cimeta“

SRNA - Jovana Borovčanin - 10. јануара 2016. 058.ba

Aleksandra Mihajlovic u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U knjižari „Ili-ili“ u Andrićgradu sinoć je održana promocija romana „Kroz prstohvat cimeta“ čiji je autor Aleksandra Mihajlović.

„Roman ima dve pripovedne niti – istorijsku i savremenu, koje svojim pismima boje cimeta spaja kraljica Natalija Obrenović, supruga Milana i majka Aleksandra Obrenovića“, kaže Mihajlovićeva.

Ona ističe da je jedan od savremenih likova Veles Petronijević, docent na katedri za estetiku, na Filozofskom fakultetu, opčinjen ljepotom, koja mu je često i izgovor za donžuanstvo, ali i Serenom Kjerkegorom i njegovom filozofijom ljudske egzistencije.

„Veles je i pasionirani proučavalac istorije, naročito dinastije Obrenovića, tačnije života nesrećne kraljice Natalije“, pojašnjava autor knjige.

Mihajlovićeva kaže da je drugi savremeni lik Velesova sestra bliznakinja Vesna i da je ona njegovo lice, ono svetije i svijetlije.

„Treći savremeni lik je Itana. Ona pasionirano traga za ubicama svoje sestre bliznakinje Vedrane koja je, radeći doktorat iz psihologije, istraživala lanac elitne prostitucije u Beogradu“, dodaje Mihajlovićeva.

Književni kritičar Vanja Jekić kaže da je roman „Kroz prstohvat cimeta“ ostvaren kao složeno pripovjedanje četvoro naratora u prvom licu.

„Pripovedna struktura romana je izuzetno dinamična i semantički otvorena. Pripovedači se brzo i naizmenčno smenjuju, a fragmenti su kratki i zamišljeni kao delovi jedne celine“, ističe Jekićeva.

Ona dodaje da je jedno od ključnih pitanja koje roman postavlja – pitanje identiteta.

„Pitanje je opšte, univerzalno i uvek aktuelno, a posebno u nestabilnim, klimavim vremenima jedne nacije, a naša nacija, čini se nikako ne izlazi iz takvih vremena“, rekla je Jekićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,