Predstavljen roman “Kroz prstohvat cimeta”

10.01.2016.

Aleksandra Mihajlovic u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U knjižari “Ili-ili” u Andrićgradu sinoć je održana promocija romana “Kroz prstohvat cimeta” čiji je autor Aleksandra Mihajlović.

“Roman ima dve pripovedne niti – istorijsku i savremenu, koje svojim pismima boje cimeta spaja kraljica Natalija Obrenović, supruga Milana i majka Aleksandra Obrenovića”, kaže Mihajlovićeva.

Ona ističe da je jedan od savremenih likova Veles Petronijević, docent na katedri za estetiku, na Filozofskom fakultetu, opčinjen ljepotom, koja mu je često i izgovor za donžuanstvo, ali i Serenom Kjerkegorom i njegovom filozofijom ljudske egzistencije.

“Veles je i pasionirani proučavalac istorije, naročito dinastije Obrenovića, tačnije života nesrećne kraljice Natalije”, pojašnjava autor knjige.

Mihajlovićeva kaže da je drugi savremeni lik Velesova sestra bliznakinja Vesna i da je ona njegovo lice, ono svetije i svijetlije.

“Treći savremeni lik je Itana. Ona pasionirano traga za ubicama svoje sestre bliznakinje Vedrane koja je, radeći doktorat iz psihologije, istraživala lanac elitne prostitucije u Beogradu”, dodaje Mihajlovićeva.

Književni kritičar Vanja Jekić kaže da je roman “Kroz prstohvat cimeta” ostvaren kao složeno pripovjedanje četvoro naratora u prvom licu.

“Pripovedna struktura romana je izuzetno dinamična i semantički otvorena. Pripovedači se brzo i naizmenčno smenjuju, a fragmenti su kratki i zamišljeni kao delovi jedne celine”, ističe Jekićeva.

Ona dodaje da je jedno od ključnih pitanja koje roman postavlja – pitanje identiteta.

“Pitanje je opšte, univerzalno i uvek aktuelno, a posebno u nestabilnim, klimavim vremenima jedne nacije, a naša nacija, čini se nikako ne izlazi iz takvih vremena”, rekla je Jekićeva.