Premijera dokumentarnog filma „Vi idite, Ja neću!“

17.01.2016.

vi-idite-ja-necu

ANDRIĆGRAD – Dugometražni dokumentarni film „Vi idite, Ja neću!“ u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, premijerno će biti prikazan 21. januara 2016. godine u velikoj sali multipleksa „Dolly Bell“ u Andrićgradu. Ulaz na projekciju je besplatan!

Film je nastao po knjizi „Ljetopis novog kosovskog raspeća“ Mitropolita Amfilohija i govori o viševjekovnom stradanju srpskog naroda, njegovog vjerskog i kulturnog nasleđa na prostorima Kosova i Metohije, sa posebnim osvrtom na godine 1999. i 2004. kao i na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića.

U filmu govore Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, Mitropolit Amfilohije, Vladika Teodosije, i mnogi crkveni velikodostojnici, kao i Ćirkovićeva majka Đurđina.

Film je podržan od strane Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja i Srpske pravoslavne crkve, kao i Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu. Film je takođe bio deo kampanje „No Kosovo in UNESCO“. Imao je svoju premijeru 28. juna u Podgorici i Herceg Novom, a u Beogradu 29.10. zatvorenu premijeru. Otvorenu projekciju u Dečijem Kulturnom centru Beograda uz podršku kabineta Predsednika Republike, a u planu su i projekcije u Ruskom Domu.

Mladi snimatelj, scenarista, montažer, kompozitor i režiser Đurović, koji je diplomirao 2010. na Akademiji umetnosti u Beogradu, gdje danas radi kao asistent, ističe da mu je velika čast što mu je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ukazao povrenje da uradi ovu priču.

– Kroz rad na filmu, koji je trajao oko devet meseci, proživeo sam samo delić patnje i stradanja, ali i vaskrsnuća našeg naroda i njegove vere. Neverovatna je priča o podvigu jednog čoveka, ali i celog srpskog naroda i Pravoslavne crkve, sa verom i željom da se sačuva Sveta zemlja Kosova i Metohije – kaže on.

Kako dodaje, puno toga ne znamo o periodu 1998-1999. i zato je ovaj film važan, jer žrtve zaslužuju da se ne zaborave.