Cicvara najtraženija na izložbi zdrave hrane

SRNA - Aleksandra Janković - 11. februara 2016. 058.ba

Izlozba hrane u Foci

FOČA – Na izložbi zdrave hrane, koja je danas održana u Foči, u okviru projekta „Ruka ruci-tri“, poljoprivrednici iz ove i federalne opštine Foča-Ustikolina predstavili su bogat asortiman proizvoda spremljenih na tradicionalan način.

Pogače i pite od različitih žitarica, cicvara, kačamak, kajmak iz mješine, ajvar, sušene pečurke, slatko od šljiva i borovnica, pekmez od cijeđenih jabuka i krušaka, sokovi, likeri, čajevi i rakije privukli su veliki broj posjetilaca.

Na štandu poljoprivrednika Milana Gagovića iz Handića kod Foče najviše se tražila cicvara. „To je omiljeno jelo naših predaka, a očigledno da je omiljeno i danas u doba `koka-kole`. Posebno mi je drago što je izložbu posjetilo dosta mladih i djece, kojima sam poručio da se ne stide ako oni ili neko njihov živi na selu, već da se time ponose, jer smo svi porijeklom sa sela“, kaže Gagović.

On je pohvalio projekat „Ruka ruci“ u kojem učestvuje duže od tri godine. „Na savjetovanjima smo slušali ugledne profesore koji su nam prenijeli dosta znanja, a mi sad gledamo da to znanje dalje širimo“, rekao je Gagović.

Lejla Brulić, predsjednik sarajevskog Udruženja za pomoć i razvoj „Hajde“, koje je realizovalo ovaj projekat, kaže da je cilj izložbe promocija poljoprivrednika i upoznavanje javnosti o njihovoj proizvodnji.

„Da ljudi vide i probaju sve ove specijalitete, da bi se pospješila prodaja, a nadamo se da bi ovi proizvodi mogli dospjeti i na police tržnog centra u čijim smo prostorijama organizovali izložbu“, rekla je Burićeva.

Ona je dodala da je posjeta predavanjima o plasteničkoj proizvodnji bila velika i da su poljoprivrednici zahvaljujući stečenom znanju povećali svoje prihode.

Izložbu su posjetili i načelnici dvije opštine, koji su najavili nastavak međuopštinske i međuentitetske saradnje. „Federalnom Ministartvu za izbjeglice i raseljene poslali smo tri zajednička projekta, kojima želimo da rekonstruišemo putnu mrežu na entiteskoj granici i asfaltiramo dva puta koji koriste stanovnici obje opštine“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Načelnik opštine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac istakao je da se ovakvim projektima objedinjuju poljoprivrednici iz dvije opštine, čime postaju konkurentniji na tržištu.

„Poboljšanjem infastrukture želimo da pomognemo proizvođačima malina koji žive na tom području, da lakše komuniciraju i da svoju robu lakše plasiraju na tržište“, rekao je Kunovac.

Projekat „Ruka ruci-tri“ finansirala je Ambasada SAD u BiH sa 25.000 dolara, a opštine Foča i Foča-Ustikolina učestvovale su sa po 2.000 KM.

U okviru ovog projekta organizovano je više poljoprivrednih savjetovanja o plasteničkoj proizvodnji, korisnicima je podijeljen materijal za rad u plastenicima, a izložba zdrave hrane je njegova završna aktivnost.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: