Austrougarska kamena ploča iz 1879. godine

31. marta 2016. 058.ba

Austrougarski kamen u Rogatici (1)

ROGATICA – Godinu dana po okupaciji Rogatice od strane Austrougarske, vojne jedinice su 1879. godine izvršile potpunu rekonstrukciju puta Sarajevo – Rogatica – Višegrad u dužini 148 km.

Tom prilikom na izlazu iz Rogatice prema Seljanima u podzid je postavljena kamena ploča, na kojoj je izgraviran tekst sa godinom posvećen rekonstrukciji ovog dijela puta.

Austrougarski kamen u Rogatici (2)

Nema podataka da li je natpis preveden i šta piše na ploči, ali lokalno stanovništvo je kamenu dalo ime „šareni kamen“.

Sedamdesetih godina vojska JNA vrši nove radove na proširenju puta Rogatica – Borike, i tom prilikom je srušen podzid a ploča sa natpisom je izdvojena i jedno vrijeme je stajala na ivici puta iznad potoka Sutjeska. Prema kazivanju starijeg mještanina, ploču je jednom prilikom u potok gurnuo putar.

Od tada kamena ploča ostaje zatrpana nanesenim materijalom, gdje je i dan danas ljubomorno čuva potok Sutjeska.

Austrougarski kamen u Rogatici (3)

Godine 2010, potok je strašno nadošao od velikih padavina i voda je izaprala materijal sa kamene ploče, koja je napokon ugledala svijetlo dana.

Planinari i ljubitelji prirode Boro i Zdenko, predložili su vlastima u Opštini da se kamena ploča izmjesti iz potoka i sačuva kao dio istorije i svjedok jednog vremena i događaja, ali sve je ostalo na obećanjima.

Dok „šareni kamen“ čeka novu priliku, voda polako ispira „šare“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Zdenko Brusin

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Zdenko Brusin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: