Moguć status grada

SRNA - Aleksandra Janković - 10. marta 2016. 058.ba

Sastanak u Foci nacenik

FOČA – Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je danas da će biti razmotrena sugestija iz Foče da ova opština dobije status grada zbog svog kulturno-istorijskog značaja.

Rešićeva je napomenula da je prijedlogom novog zakonskog rješenja definisano da je za status grada uslov 70.000 stanovnika, ali da će biti razmotrena i sugestija iz Foče.

„Prijedlog od 70.000 stanovnika je polazna osnova i standard u regionu i EU, o čemu će se još diskutovati, ali smatramo, nakon što smo danas razgovarali, da je moguće napraviti izuzetak ukoliko su ostali kriterijumi zastupljeni i da se može naći neko prelazno rješenje“, rekla je Rešićeva, koja se danas u Foči sastala sa rukovodstvom opštine.

Ona je navela da su se ministarstvo i opština saglasili o suštinskim pitanjima regulisanim novim zakonom, poput pitanja raspuštanja lokalnih zajednica, a da će se načini i modaliteti definisati u okviru javne rasprave.

Rešićeva je pohvalila funkcionisanje ove lokalne zajednice, njenu budžetsku stabilnost, te realizovane i planirane projekte.

Ona je u razgovoru sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem i njegovim saradnicima upoznata o tome da je u prošloj godini ostvaren suficit u opštinskom budžetu, a čula je i primjedbe iz Foče na prijedlog novog zakona o lokalnoj upravi.

„Raduje me i da vidim da oni nastavljaju sa planiranjem, da imaju ozbiljna infrastrukturna i druga ulaganja. Očekujemo da uskoro studentski dom bude otvoren, a to je sve važno za lokalnu zajednicu“, rekla je Rešićeva.

Mašić je istakao da je u Foči, zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Srpske, u prošloj godini realizovano 20 miliona KM investicija.

On smatra da su primjedbe iz Foče na prijedlog novog zakona opravdane, te da se nada da će biti uvažene.

„Dali smo nekoliko sugestija i primjedbi koje su se odnosile na definisanje statusa grada, na odgovornost odbornika, na izbore u mjesnim zajednicama, koje bi trebalo pojednostaviti, kao i na broj zaposlenih u lokalnoj administraciji. O tome će biti raspravljano i na Skupštini Saveza opština i gradova“, rekao je Mašić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: