Srednjoškolski centar dobio mali amfiteatar

03.03.2016.

amfiteatar u skoli u FOci

FOČA – U Srednjoškolskom centru Foča jedan dio prostora renoviran je u mali amfiteatar za izvođenje dramskih predstava, projekciju filmova i za organizaciju raznih vidova vannastavnih aktivnosti.

Renoviranje je koštalo oko 15.000 KM, a dio je projekta prekogranične saradnje Srednjoškolskog centra iz Foče i Srednje mješovite škole “17. septembar” iz Žabljaka u Crnoj Gori, koji se finansira iz IPA fondova EU.

Direktor Srednjoškolskog centra Borka Kovač kaže da će, između ostalog, prostorija služiti i za organizovanje večeri poezije i radionica različitog tipa.

“Drugi dio ovog neobičnog prostora može poslužiti za `okrugle stolove`, manje konferencijske sastanke, te za manji internet kafe, gdje učenici mogu da vježbaju na računarima i prave internet novine”, rekla je Kovačeva.

Ona je napomenula da je, uz ovu prostoriju, škola dobila novu računarsku opremu, dio audio i video opreme, kancelarijski materijal, te opremu i materijal za radionice i pozorišne predstave.

Koordinator projekta, profesor engleskog jezika Marijana Ostović kaže da u okviru ovog projekta, čija je realizacija počela u julu prošle godine i traje 12 mjeseci, učenici dvije škole obilaze prirodna staništa, prikupljajući podatke u vidu fotografija i video zapisa o ugroženim rijetkim vrstama.

“Lokacije staništa se ucrtavaju u mape, koje su učenici napravili u prethodnom projektu, a u koje su ucrtane lokacije kulturno-istorijskih spomenika Foče i Žabljaka”, rekla je Ostovićeva.

Ona je dodala da su, od šest posjeta prirodnim staništima, realizovane četiri.

“Učenici su na području Foče boravili u prašumi Perućica i na Pješčanim piramidama, a organizovana je i posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu, dok su u Žabljaku posjetili Durmitor, kanjon Tare i Mlinske potoke, a boravili su i u Prirodnjačkom muzeju”, navela je Ostovićeva.

Kao prateća aktivnost projekta, održano je kviz takmičenje učenika iz Foče i Žabljaka. U narednom periodu planirani su festivali nauke i sporta, pozorišne predstave, likovna kolonija, škola fotografije, izložbe slika i fotografija i radionice o inkluziji.

U aktivnosti će biti uključena i djeca sa posebnim potrebama. Škole iz Foče i Žabljaka sarađuju još od 2013. godine i ovo im je drugi prekogranični projekat, a njegova vrijednost je 182.000 evra.

SRNA - Aleksandra Janković