U posjeti sedmočlanoj porodici Perković u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. marta 2016. 058.ba

Porodica Perkovic 1

TREBA NAM POSAO A NE SOCIJALA

ROGATICA – Kad negdje čujem da se priča o porodicama sa četvoro i više djece,pogotovo da bi majke trebala da imaju nekakvu penziju, ja se odmah „isključim“ da to ne slušam, jer je to priča za malu djecu. Mi odrasli od toga nemamo nikakve koristi, kazjuje Biljana Perkvoić iz Rogatice, majka petoro djece, pet sinova, u dobi od 4 do 13,5 godina starosti, jedna od preko 70 sa četvoro i više djece u opštini.

Nakon sedam mjeseci zabavljanja Biljana, koja je sa ocem, majkom, bratom i sestrom izbjegla iz Sarajeva, udala se polovinom decembra 2001. za Sinišu Perkovića, koji je takođe izbjeglica iz Sarajeva, ali je po očevom porijeku Rogatičanin.

Mladi i zdravi u ljubavi su već u junu 2002. dobili prvog sina Kristijana. U septembru slijedeće godine došao je Luka, u avgustu 2004. Dimitrija, u oktobru 2010. Teodor i u martu 2012. Jovan, da čuva uspomene na djeda Jovu, Sinišonog oca.

– Nismo baš planirali da imamo pet sinova. Malo smo „ganjali“ kćerku i tako dođosmo do pet sinova, pet rumenih jabuka, priča Siniša.

– Ne kajemo se, dodaje Biljana. Djeca, kao najveće bogatstvo, su nam hvala dragom Bogu zdrava i uvijek je puna kuća radosti. Stariji čuvaju mlađe, mlađi nose odjeću i obuću starijih i tako u krug.

To je ipak jedna strana medalje. Druga je kako ova sedmočlana porodica živi i od čega? Siniša (40) je završio saobraćajno-tehničku, a Biljana birotehničku školu i ni jedno ne radi.

Biljana reče da zbog sitne djece nije ni mogla raditi, ali je Siniša od 1996. na evidenciji nezaposlenih u Rogattici a u radnoj knjižici ima samo dva mjeseca radnog staža.

Porodica Perkovic 2

– Izvor egzistencije za cijelu porodicu je nadnica i pomoć tazbine, kazuje on. U nedostatku posla šest sezona sam kao građevinski radnik proveo u Rusiji. Radio sam, ne birajući posao, i u Crnoj Gori i nešto u šumarstvu u Rogatici. Zahvaljujući ljudima dobre volje evo već 11 mjeseci radim kao fizički radnik i, ne žalim se na to, u Radnoj jedinici Elektrodistribucije u Rogatici po ugovoru o privremenom radu za minimalac, bez toplog obroka, zdravstvenog i penzijskog osiguranja. Da mi je doći do radnog odnosa sa ovim „beneficijama“ ne bi bilo „zime“ za moje porodicu.

A „zima“ je u ovoj porodici i te kako prisutna. Uz Sinišin minimalac tu je još 140 maraka dječijeg dodatka na troje od petoro djece, a samo brašna treba im mjesečno 50 kilograma.

– Ili, priča Biljana, na početku tekuće školske godine za opremu troje djece u osnovnu školu za knjige, među kojima je oko 40 posto starih, odjeću i obuću trebalo nam je oko 1500 maraka. Naredne školske godine trebaća i više jer četvrti sin Teodor prispjeva za školu.

Siniša i Biljana ne prihvataju status socijalno ugroženih. Nismo mi u toj kategoriji, ali bi nam trebalo da bar jedno imamo stalniji radni odnos i malo veću platu. Sve ostalo mi bi stigli, kazuju oni.

Da Perkovići hoće raditi dokaz je i to da je Biljana preko Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kroz projekat „Ekonomsko osnaženje žena“ koga finansira CARE international Balkans aplicirala i u oktobru prošle godine dobila steonu kravu. Uštalila je kod majke u Kovanju i nije joj teško da skoro svakog dana pređe više od tri kilometra da je namiri čekajući prvo tele da joj donese.

Uz to Perkovići su podigli i dva dunuma malinjaka na kreditnoj osnovi i ove godine očekiju prvi rod, ali i obavezu vraćanja kredita.

Problem ove porodice je i podstanarski odnos. Stanuju u prizemlju privatne kuće uz kiriju od 100 maraka plus režijski troškovi.

To ipak ne smeta njihovoj djeci da budu dobri učenici. Najstariji sin Kristija, uz zeleni pojas u karateu, igra folklor, a Luka i Dimitrije fudbal u Školi fudbala pri FK Mladost i, kako reče njihov fudbalski učitelj, Mladen Simsija radi se o talentovanim dječacima sa svijetlom fudbalskom budućnošću.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: