In memorijam – Arsenija Forcan-Popović

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. aprila 2016. 058.ba

Arsenija Forcan

ROGATICA – Polovinom ovog mjeseca Rogatica je izgubila još jednu uglednu ličnost koja je podsjećala na ovaj grad nekad. Na onaj svijet u 93. godini otišla je Arsenija Forcan-Popović, profesor u penziji koja je najveći dio svoga dugog života provela u Beogradu, ali rodni grad nikad nije zaboravila. S vremena na vrijeme obilazila je rodno mjesto na obalama Rakitnice i nikad praznih ruku.

Arsenija Forcan 2Tako je nedavno, boraveći u Rogatici, Narodnoj biblioteci poklonila kolekciju fotografija Rogatice između Prvog i Drugog velikog rata, koje su sada stalna postavka u prostorijama Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“.

Da posjetimo. Arsenija potiče iz poznate stare rogatičke porodice Forcan koja je imala kuću i okućnicu na mjestu gdje je današnji Dom zdravlja. Sestra je prvoborca NOP-a 1941-1945. Miloša Forcana, koji je bio politički komesar u Kosmajskom partizanskom odredu u Srbiji i tamo poginuo, a njegovo ime nosi jedna velika ulica u Rogatici, i braće Draga i Rada. Arsenija je i bliža rođaka kontraverznog Božidara-Bože Forcana, poznatijeg kao Božani Forcani o čijem životu i radu postoje razne priče među kojima je i legenda da je prevario i oženio neku ruskinju na taj način da je veliki zamljoposjednik i da su mu Crven kosanica, a Lunj oranica,a ustvari radi se o kamenitim brdima koja omeđuju Rogaticu sa sjevera i jugozapada?!.

Da se Arsenija i njena cijela porodica nisu odrekli rodnog grada iz koga su pod ustaškim terorom morali otići sa početkom Drugog svjetskog rata, pokazuje monumenlatna grobnica na pravoslavnom groblju Matino Brdo.

U grobnici su, uz Forcane, posmrtni ostaci u sanducima ili urnama sa pepelom i najbliži iz familija Lučar, Ćebić, Popović i Kosorić. Došla im je i pokojna Arsenija i pridružila majci Ljubici, braći Dragu i Radu, mužu Ljubomiru Papoviću i rođaku Božidaru-Boži Forcanu. Njena urna nakon kremiranja u Beogradu u organizaciji bratanice Tanje i njenog supruga Branislava Obrekneževića i prisustvu najbliže rodbine prošlog četvrtka položena je u grobnicu na Matinom Brdu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: